Неделя, Май 31, 2020
Тръмп постави ултиматум на СЗО за справяне с Covid-19.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати писмо до ръководителя на Световната здравна организация (СЗО), с което заплашва да оттегли за постоянно финансирането от страна на САЩ във връзка с панденмията от Covid-19.- съобщи BBC

В писмото се посочва 30-дневен срок, в който органът трябва да се ангажира с постигане

на "съществени подобрения" или рискува да загуби милиони и членството на САЩ.
Писмото е адресирано до председателя на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесъс, и критикува реакцията и действията на СЗО от декември насам.
По-рано през деня г-н Тръмп нарече СЗО "марионетка на Китай".
Президентът, който също е критикуван за реакцията на САЩ спрямо пандемията, обвини Китай в опит да прикрие епидемията и обвини СЗО, че не успява да потърси отговорност от Пекин.
САЩ имат повече от 1,5 милиона от 4,8 милиона потвърдени случаи на коронавирус в света и повече от 90 000 смъртни случая.
Ултиматумът на г-н Тръмп идва и в момент на натиск срещу СЗО.
В понеделник д-р Тедрос Адханом Гебрейесъс изрази подкрепа на идеята да бъде извършен преглед на работата на СЗО във връзка пандемията. Той каза, че независима оценка ще се проведе "в първия подходящ момент".
Какво пише в писмото?
Г-н Тръмп публикува писмото в Twitter в понеделник вечер след ден на тежки критики в САЩ към СЗО.
По-рано американският министър на здравеопазването Алекс Азар говори по време Световната здравна асамблея на ООН и обвини СЗО, че е оставила Ковид-19 да се разпространява неконтролирано с цената на „много животи“.
В писмото си до д-р Тедрос Адханом Гебрейесъс американският президент обвинява СЗО, че не е независима от Китай.
Сред твърденията си г-н Тръмп обвинява агенцията, че "последователно игнорира" това, което описва като "достоверни доклади" за разпространението на вируса в Ухан в началото на декември или дори по-рано.
В писмото си Доналд Тръмп цитира данни, че СЗО е забавило съобщението за спешност на ситуацията под натиска на Председателя на КНР Си Дзинпин.
Той критикува оценката на агенцията за „прозрачността“ на Китай на фона на доклади за цензура и липса на международно сътрудничество
Президентът Тръмп обвинява СЗО, че не е коментирала расовата дискриминация, свързана с вируса, за която се твърди, че се случва в Китай и казва, че д-р Тедрос би могъл да спаси "много животи", ако беше действал като д-р Харлем Брюндланд, шеф на СЗО по време на епидемията от SARS през 2003.
В заключението си г-н Тръмп твърди, че "повтарящите се грешки" на СЗО са били "изключително скъпи за света".

"Единственият път з развитие на Световната здравна организация занапред е възможен ако тя действително може да демонстрира независимост от Китай", се казва в писмото му.
След това г-н Тръмп призовава организацията да се ангажира с извършване на " съществени подобрения" в рамките на 30 дни, без да изяснява какво означава това.
„Без тези промени САЩ ще оттегли финансирането на СЗО за постоянно и членството в организцията ще бъде преразгледано“, казва в писмото си президентът Тръмп.
Тръмп обяви спирането на финансирането от страна на САЩ миналия месец. Страната е един от най-големите участници в СЗО.
Писмото на президента Тръмп идва точно по време на Световната здравна асамблея на ООН - годишна среща, включваща 194 държави-членки, които оценяват работата на здравната агенция.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up