Петък, Януари 22, 2021
Пробив в лечението на COVID-19

Стероидът дексаметазон е спасил живота при една трета от най-сериозните случаи на COVID-19. Това показват резултатите от изследване, оповестени днес, което представлява "голям пробив" в борбата срещу болестта, съобщават АФП и БГНЕС. Изследователите, ръководени от екип от Оксфордския университет, са приложили широко достъпното лекарство на повече от 2 000 тежко болни пациенти с COVID-19.

 

Сред онези, които са можели да дишат само с помощта на вентилатор, дексаметазонът е намалил смъртните случаи с 35%. При получаващите кислород стероидът е намалил смъртността с една пета, според предварителните резултати.

Проф. Кантарджиев: Слънцето и водата са врагове на коронавируса, морето е безопасно

Стероидът дексаметазон се използва при лечение на много състояния като ревматични проблеми, редица кожни заболявания, тежки алергии, астма, хронична обструктивна белодробна болест, крупа, подуване на мозъка, очна болка след офталмологична хирургия и заедно с антибиотици при туберкулоза.

Лекарството е включено в най-голямата световна програма за тестване на съществуващи медикаменти при лечение на коронавируса. Цената на дексаметазон излиза средно по 12 лева на пациент.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up