Събота, Октомври 24, 2020
Актуализираха списъка на хората с повишен риск от тежко протичане на  COVID-19

Въз основа на подробен преглед на наличните до момента доказателства, Центърът за превенция и контрол на заболяванията на САЩ (CDC) актуализира и разшири списъка на хората, които са изложени на повишен риск от тежко протичане на COVID-19.

Възрастните хора и хората със сериозни хронични заболявания остават с повишен риск от тежко заболяване. CDC допълнително е определила рисковете, свързани с възрастта и здравословното състояние.

 

„Разбирането кой е най-застрашен от тежко заболяване помага на хората да вземат най-добрите решения за себе си, семействата си и своите общности“, казва директорът на CDC Робърт Редфийлд. „Всички сме изложени на риск от COVID-19, но трябва да сме наясно кои са е по-податливи на тежки усложнения, така че да предприемем подходящи мерки за защита на тяхното здраве и благополучие.“

COVID-19 риск, свързан с възрастта
CDC премахна специфичния възрастов праг от класификацията за риска, свързан с възрастта на заразените. Рискът се увеличава непрекъснато с напредване на възрастта и не само тези над 65-годишна възраст са изложени на повишен риск от тежко заболяване.

Последните данни, включително последният доклад за заболеваемостта и смъртността (MMWR), публикувани миналата седмица, показват, че колкото по-възрастни са хората, толкова по-голям е рискът от тежко заболяване от COVID-19. Възрастта е независим рисков фактор за тежко заболяване, но рискът при възрастни също отчасти е свързан и с повишената вероятност те да имат и сериозни хронични заболявания и здравословни проблеми.

COVID-19 риск, свързан със общото здравословно състояние
CDC актуализира списъка на хроничните болести и здравословни проблеми, които повишават риска от тежко заболяване след преглед на публикувани доклади, изследвания и различни други източници на данни.

Има последователни доказателства, че следните болестни състояния увеличават риска на човек от тежко заболяване COVID-19:
Хронично бъбречно заболяване
Хронична обструктивна белодробна болест
Затлъстяване (Индекс на телесна маса над 30)
Имунокомпрометирано състояние (отслабена имунна система) при хора с трансплантирани органи
Сериозни сърдечни заболявания, като сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето или кардиомиопатии
Сърповидно клетъчни анемии
Диабет тип 2

Направените от CDC промени увеличават броя на хората, попадащи в групи с по-висок риск. Приблизително 60 процента от възрастните в Америка имат поне едно хронично заболяване. Затлъстяването е един от най-често срещаните здравословни проблеми, който увеличава риска за тежко заболяване при около 40 процента от възрастните хора в САЩ. Колкото повече са хроничните заболявания и здравословни проблеми, толкова по-висок е рискът от усложнения.

CDC също уточни и списъка с други заболявания и състояния, които могат да повишат риска от тежко протичане на COVID-19, като астма, високо кръвно налягане, деменция, мозъчно-съдова болест и бременност.
Публикувания последен доклад сравнява данни за бременни и небременни жени с потвърдена от лаборатория инфекция със SARS-CoV-2. Бременните жени значително по-често са били хоспитализирани и приемани в интензивните отделения с механична вентилация, отколкото небременните жени. Данните сочат обаче, че бременните жени не са изложени на по-голям риск от смърт от COVID-19.

Защита на човека, семейството и общността
Всяка дейност, която включва контакт с други хора, има известна степен на риск от заразяване в момента. Знанието дали сте изложени на повишен риск от тежко заболяване и разбирането на рисковете, свързани с различни ежедневни дейности, може да ви помогне да вземете информирани решения за това кои дейности да възобновите и какво ниво на риск ще приемете. Тази информация е особено важна, тъй като общностите започват да се отварят отново.

Всеки от нас трябва да оцени своята роля при прилагане на стратегии за превенция, като например се съсредоточи върху дейности, при които може да се поддържа социално дистанциране, често мие ръцете си, ограничава контактите и дезинфектира често докосвани повърхности или споделени предмети, носи маска за лице, когато е сред хора, с които не живее, особено когато е не може да остане на разстояние от 1,50 метра или когато хората са на закрито. Предприемайки такива стъпки, вие можете да помогнете да защитите себе си, близките си и другите около вас, включително тези, които са най-уязвими от тежко заболяване, се казва в съобщението на Центъра за превенция и контрол на забоялванията.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up