Четвъртък, Август 13, 2020
Сезам, отвори се!

Три дни след като управляващите коронавирус-ситуацията у нас забраниха посещенията в нощните заведения, под предлог че случаите се увеличават, а обществото не е оправдало тяхното доверие, отново разрешиха посещенията. Обясниха, че за три дни са написали правилата, които за 3 месеца не успяха. От браншовата организация пък настояха да им се разреши да работят, предвид ситуацията на площада.

С други думи, ако над 20хил. души са решили да рискуват да се заразят в името на нещо по-важно според тях или пък изобщо не вярват, че ще се заразят, тогава защо да не им се разреши да танцуват на закрито след това.
На открито или на закрито е по-вероятно да се зарази човек, е установено отдавна. Неадекватните действия на тези, от които се очаква да контролират разпространението на епидемията – също. До тук сме разбрали, че решенията се взимат на масата, според това кой какво предложи и каква е политическата ситуация. Рязкото охлабване на мерките, беше провокирано от усещането на премиера за демокрация и притесненията около рейтингите, например. Разбрахме и че никое от тези решения не е подплатено от адекватен доклад за епидемиологичната обстановка, най-малкото защото не е възможно той да се променя на всеки три дни. Така с обосновката, че вирусът е нов и лечение и ваксина няма всички се озовахме пред пещерата на Али баба с четирдесетте разбойника и заслушахме „ Сезам отвори се! Сезам затвори се!“ през ден, а понякога и едновременно.
Също стана ясно, че се водим от препоръките на СЗО, когато това покрива изискванията за политическата обстановка и рейтинга. Така например „затворихме“ държавата през март, по техни препоръки, но я „отворихме“ без никакъв план, въпреки препоръките. Също така Глашатаите навсякъде тръбяха, че сме се запасили с лекарството, на което СЗО възлагаше надежди, но не спряхме да го прилагаме, когато всички надежди около него се изпариха.


Националният оперативен щаб не успя да се пребори с политическата основа на решенията и продължи да лавира и да се нагажда към ситуацията, която беше в услуга на друг. Същото важи и за някои директори на болници, които ги викаха и освобождаваха от присъствие на брифинги и изнасяха академични речи в подкрепа на настроението на масата. Това разбира се е обяснимо, предвид че за някои премиерът Борисов публично ни уведоми, че именно той ( те) са ги поставили на позициите, които заемат.
Ако приемем, че има криза, то това вероятно е най-неадекватно управляваната криза в нашата история. След толкова заповеди писани на коляно и решения наподобяващи раздвоение на личността, на обществото спря да се интересува дали и защо е отворена Сезам, и какви са най-новите нареждания, защото така или иначе ще важат до обяд и после ще се променят с упрек хората и безотговорността в тях. И щом така или иначе стигнахме до шведския модел при най-голям брой регистрирани новозаразени, то какъв беше смисълът да се въвеждат толкова строги мерки в началото. Трите „Д“ можеше да ги спазваме и тогава, а вместо в спортните зали да разпъват полеви болници можеше да ни устроят бал. С маски.
Днес, ако решите да танцувате на закрито , имайте предвид, че преди това ще ви измерят температурата и дори и да засвири валс ще го танцувате по отделно – всеки сам в собственото си квадратче, защото така пише в заповедта на министъра – по един човек на квадратен метър и мерене на температурата преди това.

Магдалена Василева

 

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Можете да прекратите абонамента си по всяко време
Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up