Събота, Септември 26, 2020
Проф. Ангелов: Към момента няма съществен натиск върху болничната система

Към настоящия момент прилаганите в България мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 са абсолютно достатъчни. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, като поясни, че около това становище са се обединили редица експерти у нас след проведена среща.

 

„Всички експерти се обединиха, че към настоящия момент мерките в България са абсолютно достатъчни. Те са т. нар. меки мерки. Няма нужда от тяхното разширяване или въвеждането на нови, допълнителни мерки за ограничаване разпространението на заболяването от коронавирус на територията на Република България“, категоричен беше министърът.

Проф. Ангелов представи данни за динамиката на новорегистрираните случаи в ЕС през последните две седмици в сравнение с предходните две седмици.

„Динамиката е следната: наблюдава се намаляване на новозаболелите в България с 9,8%, в Португалия – с 15%, в Испания – с 30,2%, и в Словакия – със 17,5%. Наблюдава се увеличаване на новозаболелите в Кипър с 389%, в Естония с 346%, в Малта с 295%, в Гърция със 152%, в Ирландия – със 132%, в Холандия – 75% и Румъния – с 14,3%“, отчете той.

От думите му стана ясно, че се наблюдава увеличаване на дела на болните във възрастова група от 15 до 29 г., които през май са били 10%, през юни – 16%, а през юли – 25%.

Към момента няма съществен натиск върху болничната система на територията на страната, увери министър Ангелов и отчете какъв е планът на Здравното ведомство при увеличаване на натиска върху системата. „Този натиск изчисляваме на дневна база съгласно брой новорегистрирани случаи с положителни проби за коронавирус“, уточни той. От думите му стана ясно, че при под 150 положителни проби за COVID на ден, ще се поддържат 2499 легла за лечение на коронавирус, от които 2102 – за пациенти с нужда от консервативно лечение, и 397 – за дихателна реанимация. При от 150 до 300 случая леглата се увеличават до 2832, от които 2435 – за пациенти, нуждаещи се от консервативно лечение, и нови 397 – за дихателна реанимация. При увеличаване случаите над 350 положителни на ден има готовност за разкриване на 8415 легла, от които 7307 за консервативно лечение и 1108 за дихателна реанимация, отчете още министърът.

Наличностите на лични предпазни средства и дезинфектанти съгласно потребностите до момента са следните: имаме хирургически маски за три месеца напред, специализирани маски FFP2, FFP3 и N95 – за седем месеца, еднократни гащеризони за три месеца и половина, специализирани гащеризони – за девет месеца, ръкавици – за месец и половина, калцуни – за месец и половина, шлемове и предпазни очила – за шест месеца и половина, спирт за почти четири месеца и дезинфектанти за три месеца, стана ясно още от думите на проф. Ангелов.

„Най-ниското количество, което имаме в момента, е на калцуни и на ръкавици. В момента МЗ полага всички усилия за увеличаването на наличностите по тези два параграфа“, увери здравният министър.

В момента в България общият брой на заразените е 12 159 души. 823 от тях са в лечебни заведения, а 43-ма – в интензивни структури.

От общия брой заразени медиците са 712, или 5,85% от всички заразени. От тях 248 са лекарите, 240 – медицинските сестри, 113 са санитарите, двама са здравни инспектори, 12 – фелдшерите, и 97 – друг персонал, припомни той.

Излекуваните до момента са 6684, а 404 души са починали.

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up