Събота, Октомври 24, 2020
Ръководство за контрол и превенция на COVID в лечебните заведения публикува СРЗИ

Използване на телемедицина (дистанционно предоставяне на здравни грижи, като например оценка на здравословното състояние или медицински консултации с използването на телекомуникационна инфраструктура като видео-конферентен разговор, без да е необходимо посещение на пациента в кабинета на лекаря), когато е възможно;

ограничаване на местата/точките за достъп в лечебното заведение и управление на посетителите; въвеждане на клинико-епидемиологичен алгоритъм за скриниране на пациентите, които влизат/постъпват в лечебното заведение; обособяване на достатъчно голяма зона за изчакване, с възможност за дистанциране между пациентите. Това са част от организационните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 в лечебните заведения в публикуваното ръководство на Столична РЗИ.

За възможно бързо изолиране на симптоматичните пациенти Здравната инспекция изисква да има планиране, разпореждане и ясно обозначаване на зоните и потоците за придвижване на пациентите, персонала и консумативите в лечебното заведение. При уреждане на преглед по телефона да се предупреждава пациентът със симптоми на COVID-19 да извести веднага за пристигането си в лечебното заведение, като се информира къде е входа за пациенти със съмнение за COVID-19. Пациентът трябва да бъде предварително инструктиран да постави и носи маска, която покрива носа, устата и обхваща брадичката по време на транспортирането му до ЛЗ, както и при влизането в него. Необходимо е да има обособяване на самостоятелни, добре вентилирани помещения за триаж, а пациентите с COVID-19 (суспектни или потвърдени) да бъдат настанявани в самостоятелни стаи със затворена врата и самостоятелен санитарен възел по възможност.

По отношение на защитата на медицинския персонал се въвежда ежедневен инструктаж, провеждане на обучение и тренинг за правилата на работа в условията на COVID-19 с цел формиране на система от навици, свързани с правилното използване на лични предпазни средства, хигиената на ръцете, спазване на стандартни и допълнителни предпазни противоепидемични мерки и др., както и ограничаване броя на персонала, който се грижи за пациенти с COVID-19. Приоритетно трябва да се използват маски тип респиратор за процедури с генериране на аерозол.

Разпоредени са и редица предпазни мерки и поведение в лечебните заведения за болнична помощ при съмнителни/ потвърдени случаи на COVID-19, сред които е незабавна изолация на пациентите с потвърдена COVID-19, както иизключване на вентилационната и климатична система в стаята, за да се преустанови разпространението на въздух в други помещения.

Когато от починали лица се взема само материал от назофарингеални секрети, в помещението трябва да присъства само медицинския персонал, който взема проби. Персоналът трябва да спазва стандартните предпазни мерки, като в зависимост от риска се поставят подходящи ръкавици, непромокаема престилка и защитни средства за лице. Когато се извършва аутопсия или се провеждат аерозоли, трябва да се вземат едновременно мерки за предотвратяване на инфекция, предавана по аерогенен и контактен път, като при съмнение или потвърдена инфекция с COVID-19 аутопсията се извършва в помещение, отговарящо на изискванията за изолационни стаи за предавани по аерогенен път патогени (ИСПАП).

Според дефиницията на РЗИ контактно лице е този, при когото се установява една от следните експозиции в периода от 2 дни (преди до 14 дни) след появата на симптоми на вероятен или потвърден случай на COVID-19 - съжителство в едно домакинство с пациент с COVID-19; директен физически контакт с пациент с COVID-19 (напр. ръкостискане); директен незащитен контакт с инфекциозни секрети на пациент с COVID-19 (напр. при опръскване при кихане, допир до използвани от пациента кърпички с голи ръце); директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.;

престой в затворено помещение с пациент с COVID-19 за ≥ 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра;

здравен работник или друго лице, полагащ директни грижи за пациент с COVID-19 или лабораторен персонал, обработващ клинични проби на пациент с COVID-19 без препоръчаните лични предпазни средства или с евентуално нарушена цялост на личните превозни средства; пътуване в самолет в близост до лице с COVID-19 (до две места във всички посоки), придружител при пътуване или лица, полагащи грижи, членове на екипажа, обслужващи дадения сектор, където седи заболелия (ако тежестта на симптомите при заболелия или негово преместване/движение сочи за по-голяма експозиция за близък контакт може да се определят и други или всички пътници в самолета). За потвърдени безсимптомни случаи, срокът на контакт се определя в рамките на 2 дни след датата, на която е взета пробата, довела до потвърждение. Контактните лица се разделят на такива с висок и с нисък риск.

Пълния текст на Ръководството за контрол и превенция на COVID в лечебните заведения може да видите тук.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 2 месеца
  То ясно е написано за болнична помощ а как да процедират лекарите в доболничната помощ където има много повече такива пациенти такива стандарти няма
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 2 месеца
  Ясно е написано за лечебни заведения т.е болници има ли ръководство за доболнична помощ как трябва да процедират напр.при първото Ви посещение при личния лекар такова няма
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ох · преди 2 месеца
  ама това нещо трябваше да се появи февруари 2020, не сега...
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up