Петък, Септември 25, 2020
Регистрираха първия случай за годината на Западнонилска треска в Пазарджишко

Първи случай на Западнонилска треска в Пазарджишко. Заболяването е потвърдено при 73-годишен мъж, който се лекува в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от там. Пациентът е с придружаващи заболявания, които много наподобяват инфекцията. Болният е с мозъчно-съдова болест, атрофия на мозъка. Заболял е със засилване на обичайните му симптоми и повишаване на температурата. Бил объркан и станал неконтактен.

 

“Предвид сезона го изследвахме и за това заболяване и се потвърди Западнонилска треска“, обясни началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева. Тя предупреди, че през летния сезон не бива да забравяме и други, типични за топлото време заболявания.Западнонилската треска е сезонно заболяване. Разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител - комара. За Европа, времето, през което най-често се регистрират случаи е от юли до октомври, с пик през август – септември, но болни може да има от месец май до декември.
Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природно-огнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари. Причинителят – вирус „Западен Нил“ е РНК вирус. Нарича се така, тъй като за първи път е изолиран от кръвта на болна жена с температура, живееща в провинция Западен Нил в Уганда. Вирусът принадлежи към сем. Флавивируси заедно с вирусите, причиняващи кърлежовия енцефалит, Японския комарен енцефалит, жълтата треска, денгата и др.

Заболяването най-често протича като трескаво състояние с повишена температура, отпадналост, болки по мускули и стави и преминава без да бъде диагностицирано. В 1- 10% от случаите се развиват неврологични симптоми, възпаление на мозъка – енцефалит, мозъчните обвивки или и на двете.

Предаване на инфекцията от човек на човек не е документирано, приема се, че концентрацията на вируса у бозайниците, включително човек, не достига достатъчно високи нива и те не могат да заразяват.

Първият случай в Европа е от 1958 г. в Албания. По данни на НЦЗПБ в България от 2010 г. до 2019 г. са регистрирани 33 случая, от които 14 потвърдени, а 19 – вероятни.

Болестта се среща в топлите месеци на годината – летните – и това е свързано с активността на преносителите – комари.

В Пазарджик до 2019 г. са диагностицирани 4-ма болни със Западнонилска треска и то при случаи на енцефалит.

 

Можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си
captcha 
Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up