Неделя, Ноември 29, 2020
Властите да кажат колко души са се срещали с вируса

"Все още съществуват неизвестни за Covid, въпреки че знаем как се разпространява и как да се предпазим. От шест месеца насам така и не получихме от държаните институции отговори на няколко фундаментални въпроси - колко българи са се срещнали вече с вируса, какво е сегашното репродуктивното число и др. Ние не знаем дали броят но хората срещнали се вече с вируса е 20 хиляди, 200 хиляди или 2 милиона. През пролетта се смяташе, че един човек заразява средно трима. Сега какво е числото – същото или 1:5, или 1:1, или друго?

Ако 2 милиона души са се срещали с вируса, то тогава е налице колективен имунитет и няма нужда от въвеждане на мерки, ако е 20 хиляди ситуацията е съвсем друга. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, Център за защита правата в здравеопазването, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

Когато нямаш отговори на тези и други въпроси, как решаваш какви мерки да приложиш? Това означава, че прилагането на мерките е политически мотивирано, а не медицински.
Какво са правили през тези 6 месеца министерският съвет, здравният министър, главният държавен здравен инспектор и Националният център по заразни и паразитни болести, ако не могат да дадат отговори на основни въпроси?

За да се обяви епидемия е необходимо в рамките на две седмици броят на заразените да е над 140 хиляди души. При нас те са 1400. На какво основание тогава се обявява епидемия, че даже и извънредна епидемична обстановка?

Ние не можем да спрем разпространението на вируса, можем само да го забавим. Има смисъл да се забави разпространението, ако е достигнат капацитета на здравната система. През годините ние често критикувахме големия брой болници и легла. Сега това се оказа голямото ни предимство. При 10 хиляди легла определени само за болни с КОВИД са заети едва 800, а при 1200 разкрити интензивни легла са заети 30. Няма повод за притеснение и необходимост от мерки за забавяне на разпространението.
На въпрос, свързан със съобщения, че лекарите и сестрите са крайно изтощени, д-р Кацаров отговори така – ако има изтощени лекари и сестри, то това се означава единствено лоша организация – цялата работа е стоварена на шепа хора. Ако има добра организация, няма как да става дума за изтощение, при положение, че не е засегната и 1/10 от капацитета на системата.

"Карантинирането на училищните паралелки ще доведе до страхотен хаос - при един заразен ученик, една паралелка излиза на дистанционно обучение, връщат паралелката в училище и после е напълно вероятно да се разболее втори ученик или учител и процесът може да се повтаря безкрайно, като накрая няма да се знае кой докъде е стигнал в учебния материал. Проблемът е огромен особено за учениците в 7-ми и 11-ти клас, чието бъдеще се решава тази година".
Правилният подход в случая е да се отнасяме с Covid, така както се отнасяме с вируса на грипа - да изолираме болните хора и останалите да продължават живота си. Ако се разболеем, да останем вкъщи да оздравяване и след това да се върнем на работа или в училище.

Д-р Кацаров поясни, че "сегашната паника за ваксиниране против грип не е обоснована - ваксината обикновено се прави в късната есен и е наложителна при най-възрастните и най-малките, които не са срещали с вируса; но тя няма да ни предпази от Covid".

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up