Четвъртък, Октомври 22, 2020
Ако частна болница откаже да лекува COVID-пациенти, ще й бъде прекратен договора с НЗОК

Виждаме разколебаване на хората особено по отношение на дисциплината. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб. „Тенденцията от последната седмица е на покачване на новозаболелите. Все още здравната система разполага с достатъчен капацитет на национално ниво, по области обаче чувстваме

затруднение. Това са дължи най-вече на неспазването на мерките, които в нашата страна са съвсем леки и незатрудняващи хората – носене на маски на закрито, спазване на дистанция, дисциплина. Тъй като наблюдаваме липса на дисциплина и нарушаване на тези мерки, ще завишим контрола в търговските обекти, моловете, нощните заведения и нощните клубове“, каза министър Ангелов. Той отново заяви, че няма да се налагат допълнителни мерки, а хората трябва да се налучат да спазват вече съществуващите.

До 14 октомври обща 1380 са хоспитализирани, а 67 са в интензивни отделения. Броят леглата за лечение на COVID на национално ниво за пациенти, които са с относително по-леки симптоми са 7307, а за интензивна терапия – 1108. В момента имаме 19% заетост на леглата за пациенти без нужда от дихателна реанимация и 6% на интензивните легла, уточни министърът.

Той допълни, че за последното денонощие са диагностицирани 25 медицински служители с положителни тестове. „До момента имаме 1440 положителни случая общо. 394 са активните случаи. 327 на домашно лечение, 60 в болница, седем в интензивни отделения – 5 лекари, сестра и санитар. Починалите са 16“, каза министър Ангелов.

Той препоръча българските граждани да избягват пътуването до Благоевград и Търговище, ако не се налага изрично, защото това са областите са най-голям ръст в момента и биха могли да разнесат заразата из страната.

„Има известно подмладяване на положителните и смъртните случаи. За последната седмица има две области с над 120 на 100 000 и три области под 20 на 100 000. Останалите области се разпределят в между двете. На четвърто място в Европа сме по ръст на 14-дневна база. Има и лек ръст на смъртността 14-дневна база“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той допълни, че ЕК е възприела като стандарт по 300 на 100 000 души население, защото ако са по-малко данните няма да се считат за показателни. „Ние правим над 400 на 100 000 души, на тестовете сега се правят на много по-селектирана база – в болници, сред карантинираните и контактните лица, затова и положителните резултати са много повече“, каза доц. Кунчев.

Доц. Кунчев уточни, че мерките ще бъдат регионални и таргетни. Благоевград наложи по-тежки мерки, това предстои и в Търговище.

В отговор на въпрос дали е възможно цели болници да бъдат обособени само за лечение на COVID-болни, министърът заяви, че за момента не е нужно това да се прави. Той уточни, че е взето решение да бъде увеличен броя на леглата в столичните болници „Александровска“ и в „Пирогов“ с по 20.

„По отношение на частните болници, картината на територията на страната е много различна. Например в Пловдив инфекцията се контролира добре и благодарение на активното участие на частните болници още от самото начало. В София също има частни болници, които участват в лечението на COVID-пациенти. Нямаме притеснение, че ще има частна болница, която да не се включи в лечението на пациенти с коронавирус. Имаме два подхода. Единият е разумният подход, с разговори, вторият е административният – при който в състояние на епидемична обстановка бъде отказано изпълнение на болнична дейност, НЗОК ще предприеме нужните действия по отношение на договора на лечебното заведение“, каза министър Ангелов.

„В COVID-структурите не е нужно да работят само инфекционисти. В проитвен случай отдавна нямаше да има къде да се лекуват тези пациенти. Ако тази ситуация отвори дебат, аз се радвам, защото цялата общественост можа да види какво точно е положението в страната с недостига на медицински специалисти. Но ние ще се справим с тази епидемия, благодарение на лекарите и сестрите, които работят в България“, каза още министърът.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up