Неделя, Януари 17, 2021
За смисъла да се тестваме за коронавирус

През последните дни тестовете за коронавирус са отново в центъра на вниманието. Обсъжда се тестване на цялото население, обсъждат се възможности личните лекари да издават направления за безплатни тестове, обсъжда се провеждането на така наречените антигенни тестове, като по-евтина и бърза алтернатива на сегашните RT-PCR тестове.
Междувременно мнозинството от хората със или без симптоми продължават да се тестват срещу 120 лева, платени от джоба, защото безплатната процедурата през РЗИ е тромава, а има и лимит, като повечето неща в нашето здравеопазване.

В повечето случаи дали ще се тествате зависи най-вече от вашето решение. Има няколко аспекта, които трябва да се имат предвид при преценката, дали трябва да се тестваме или не, в сегашната ситуация.
Първият аспект е каква е ползата за този, който се тества. Може да се тествате без да имате симптоми или, ако имате симптоми на заболяване.
Ако нямате никакви симптоми и се тествате е малко вероятно тестът да излезе положителен. Дори и да излезе такъв, това не променя абсолютно нищо, защото лекарите лекуват болестта, а не лабораторния резултат и при липса на симптоми няма да ви предпишат никакво лечение.
Ако имате симптоми, като температура, кашлица, хрема и други подобни и без тест е сигурно, че в 99% от случаите тези симптоми ще се дължат на коронавируса, който се разпространява в момента. Неусложнените случаи на Ковид се лекуват по начин, по който се лекуват другите респираторни заболявания, като грипа например. Със или без тест, вашият личен лекар ще ви предпише едно и също симптоматично лечение по простата причина, че етиологично лечение на тези инфекции няма. Освен това RT-PCR тестовете дават над 30% фалшиво-отрицателни резултати, така че резултатът може да заблуди и вас и лекаря ви, че не сте с коронавирус, а пък вие да сте.
Нуждата от тест може да се появи, ако състоянието ви се усложни, поради някои особености на усложненията, породени от Ковид и тяхното специфично лечение. Тогава обаче ще сте в болница и вероятно вече ще са ви направили най-малкото антигенен тест.
Този кратък преглед на необходимостта от тест, от гледна точка на здравето на човека и евентуалното му лечение показва, че няма особен смисъл да се тествате независимо дали нямате или имате симптоми на вирусно заболяване.

От епидемиологична гледна точка тестовете имат смисъл, защото се използват за поставяне под карантина на контактните лица. По този начин се прекъсва веригата на разпространение. Правителството обаче, така и не може да организира карантинирането на контактните лица, което обезсмисля напълно тестването от гледна точка на прекъсване на веригата за разпространение.
Многократно е ставало дума, че начина, по който администрацията събира информацията за резултатите от тестовете не е много информативен. Ние така и не можем да разберем колко от съобщените положителни резултати са от тестове на хора, които си ги правят за първи път и колко на такива, които вече са се тествали с позитивен резултат и са направили повторен или трети тест. Създаденият „Ковид портал“ е примитивен и съдържа оскъдна информация за епидемиологичната ситуация в страната, която не позволява да се правят каквито и да е изводи.
И така вижда се, че не само от гледна точка на конкретния човек, но и от гледна точка на епидемиологията няма особен смисъл от тестването.
Към казаното до тук може да добавим и продължаващите научни спорове, за това, доколко изобщо използваният метод за тестване, основан на RT-PCR е подходящ за изследване на РНК вируси, доколко информативен е за наличие на активен процес и доколко е специфичен точно за този коронавирус.
Със или без симптоми няма особен смисъл да се тествате за коронавирус, нито от гледна точка на вашето, нито на общественото здраве.
В повечето случаи дали ще се тествате зависи най-вече от вашето решение. В закона, обаче има едно изключение. Може да бъдете тестван принудително със заповед на Директора на РЗИ(чл. 61, ал. 8 от Закона за здравето). Ако въпреки това откажете, може да ви бъде наложена глоба в размер на 50 до 500 лева.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up