Сряда, Декември 02, 2020
Проф. Кантарджиев: Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си

На всеки образован и добронамерен човек е ясно, че маската защитава. Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той отбеляза, че тя не защитава изцяло и затова е нужно да бъде съчетана с други мерки като запазване на дистанция.

 

"В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан, даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т.нар. "хирургически маски", медицински маски, а третите са маските с много висока степен на защита – това са маски, които са главно за хората, работещи с болни, работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус“, обясни директорът на НЦЗПБ.

"Медицинската маска напълно удовлетворява изискванията за противоепидемичните мерки“, отбеляза професорът. Той подчерта, че в градския транспорт, ако всички носят маски, но носят правилно маските на носа си, вероятността за заразяване е сведена до минимум.

„Трябва да се възпита една нетърпимост към хората, които носят неправилно маската си, носът им стърчи отвънка, и към хората, които демонстрират неуважение към другите и не ползват маски. Те не поставят в риск толкова собственото си здраве, колкото здравето на околните. Невъзпитаните и недисциплинирани хора трябва да бъдат санкционирани или просто трябва да има обществена нетърпимост към тях, защото те представляват риск за общественото здраве“, коментира проф. Кантарджиев.

По отношение на работата в офиса, той посъветва да се закупи уред за пречистване на въздуха, особено ако в него работят повече от двама души и да се проветрява често.

„Най-важното е да не се плашим – сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството на епидемията“, заяви още проф. Кантарджиев

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Гинка · преди 12 дни
    Сайтът се казва право и здраве! Къде е правото в този случай? Този човек е в ролята на подбудител към саморазправа. Няма ли законов начин да бъде съден?
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Тодоров · преди 13 дни
    Идиот! Този призовава за стадно чувство за низвергване , вместо за чуство за мислене и помощ. Пълен тъпак!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up