Вторник, Юли 07, 2020

В съседна Румъния се разви епидемия от морбили. МЗ регистрира 4 случая на морбили. Епидемия за сега няма. Не значи, че не може да има.  
morbiliИмунизацията срещу морбили се извършва с жива атенюирана ваксина, най често в рамките на комбинираната ваксина MMR (срещу морбили, паротит и рубеола). Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар и се извършва безплатно за пациентите от общопрактикуващите лекари.  


Наличието на епидемия от морбили е знак за неизвършена имунизация сред децата. За период от няколко години се натрупва критична маса неимунизирани и накрая избухва епидемия.
Последната епидемия у нас е регистрирана през 2009 година. Тогава случаите са предимно в североизточна България и сред ромското население. Болните тогава надхвърлят 10 000 души има и 15 смъртни случая. Предприето е извънредно ваксиниране на деца. През 2009 година, МЗ отчита, че много деца не са били ваксинирани, а за други е отчетена фиктивно имунизация, без такава да е направена.
Осем години по-късно, неизпълнението на имунизационният календар може да доведе до нова епидемия. изводите вероятно ще са като през 2009 година. Ако продължаваме така, през 2025 можем пак да ги направим.
Имунитетът срещу вируса на морбилите може да се придобие по два начина – след ваксинация или след преболедуване. Очевидно някои родители предпочитат децата им да преболедуват, вместо да се ваксинират. Вярно е, че в повечето случаи, болестта протича без усложнения.
Болестта, обаче е опасна за хора с понижен имунитет, за кърмачета, за бременни жени и възрастни с много хронични заболявания.
Родителите, които не имунизират децата си трябва да знаят, че създават риск не само за тях, но и за други хора, с които болните могат да влязат в контакт. 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up