Сряда, Септември 23, 2020

kunchevСпоред него с варицела у нас се заразяват между 5 и 7 хиляди деца годишно. При тях болестта протича сравнително леко, но макар и рядко се наблюдават усложнения.
Вирусът може да засегне и възрастни, които не са придобили имунитет - при тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения.
Д-р Кунчев обясни, че 17 държави в Европа са включили ваксината срещу варицела в задължителните имунизации. У нас много родители са се интересували от възможността да предпазят децата си.

Ваксината няма регистрация и разрешение за употреба у нас и може да бъде включена най-рано през 2020-та.
Д-р Ангел Кунчев, главен, държавен здравен инспектор: Достъпът до ваксини е много труден. Ако ние сега кажем - да искаме, не можем да получим количества от производителите, нито тази, нито следващата година. Тъй като залагането на производство на ваксини е много по-рано във времето. Има възможност тя да бъде въведена, като препоръчителна по схемата на някои други ваксини, с които работим. Знаете - рак на маточната шийка или ротавирусната ваксина. Така, че да я правят, тези които желаят, но да има възможност държавата да я реимбурсира. Това е също един, така демократичен начин на въвеждане.
Вижте цялото интервю във видеото:
{mprremote}http://nws2.bnt.bg/p/d/z/dz280318-d-r-angel-kunchev-x264-518595.mp4{/mp4remote}

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up