Вторник, Февруари 25, 2020
LaboratoriqИма доказан случай на морбили в София. Това съобщи през БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантадрджиев. Той уточни, че диагнозата е потвърдена в Националната референтна лаборатория към центъра. Пациентката е жена на 37 години, която след лечение в частна болница вече тя е настанена в Инфекциозна болница, посочи проф. Кантарджиев.
По думите му броят на случаите с морбили в Европа и на Балканите расте. Основната причина за това е липсата на ваксинации и свободното движение на сезонни работници от държави, в които ваксината срещу инфекцията не е задържителна.
Проф. Кантарджиев препоръча да се избягват пътувания в рисковите страни на деца под имунизационната възраст от 13 месеца, а тези, които не са боледували от морбили и са пътували в чужбина, да избягват контакт с деца в първите дни след завръщането си.
"Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души... Като наемат момичета и момчета да работят по нашите курорти, здравните власти трябва да изискват имунизационен паспорт или собствениците на хотели да ги имунизират", изрази мнение той.

Проф. Кантарджиев обобщи тенденцията на Балканите - 5 500 болни в Сърбия, в Румъния броят на болните намалява - от 10 000 през миналата година на 1 500 сега, 2 500 болни в Гърция за миналата година.

Епидемия от морбили е обявена в съседна Македония, където вече има три починали деца, а здравните власти са установили, че ваксинация не е била направена.

От няколко месеца Световната здравна организация предупреждава за увеличаване на броя на заболелите в световен мащаб, в това число и в Европа. У нас ваксината е задължителна и досега България успява да избегне епидемията независимо, че заразата е в съседни държави като Сърбия, Гърция и Македония.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up