Понеделник, Юли 13, 2020

KantardjievКато специалисти винаги сме напомняли на родителите ,че трябва да бъдат особено внимателни при отглеждането на бебетата и да не ги излагат на риск от инфекции, като ги водят със себе си в съседни страни поне до навършването на 1-годишна възраст.  

Правим го и сега, защото във всички държави, с които имаме граница обстановката е усложнена и опасността от заразяване с морбили е напълно реална.

Това заяви на пресконференция в здравното министерство проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той уточни, че до 6-месечна възраст детето може да разчита на имунитета, който му е предаден от майката, но той постепенно намалява във времето. Когато се постави ваксина на 13-месечна възраст започва изграждането на собствен имунитет, за което са необходими поне 21 дни.

Така се оказва, че детето е в най-висок риск от морбили до 14-месечна възраст, когато ефектът от ваксината е налице и то е защитено.  

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че всички съмнителни случаи се изпращат за потвърждение в Националната референтна лаборатория към центъра и обясни, че в последните дни са били изследвани проби, изпратени от регионалните здравни инспекции в Хасково, Перник, Ловеч и Кюстендил, но не са били потвърдени за наличието на инфекция.     

От доказаните 51 случая на морбилна инфекция само 3 са с непълна имунизация, всички останали са неимунизирани, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Важно е да се знае,, че „Важно е да се знае, че 1 болен от морбили, срещнал 100 неимунизирани срещу заболяването лица, разболява 95 от тях“, допълни д-р Кунчев.

За пореден път той припомни, че всеки, който има съмнение за сабе си или близките си, трябва да се обърне към лекар без отлагане. 

          

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up