Вторник, Декември 10, 2019

mioma2Общо 337 жени са прегледани в рамките на програмата "Скрининг на миомната болест" на Столична община, 84 от тях са насочени за медикаментозно лечение, а 62 - за операция. Тези данни бяха представени на пресконференция днес, съобщи сайтът stolica.bg. Анализът на резултатите сочи, че 40% от всички преминали дами имат симптомите на заболяването.  

Скринингът стартира на 5 февруари т. г. и продължи месец. Жените имаха възможност да минат безплатно през лекарските кабинети на две общински болници - Първа АГ-болница"Св. София" и Втора АГ-болница "Шейново" и държавната Университетска АГ-болница "Майчин дом", отчетоха организаторите.

„За първи път трите болници се включват в обща информационна кампания по инициатива на Столична община, а скринингът на мимомната болест е петата профилактична програма на общината.Превенцията и пролактиката са особено важни, тъй като това намалява нуждата от средства за лечение", каза кметът на София Йораданка Фандъкова.

В пресконференцията взеха участие и директорите на трите болници, в които са проведени профилактичните прегледи – проф. Иван Костов – на болница „Майчин дом", д-р Румен Велев на "Шейново" и д-р Гергана Коларова от "Св. София".

"През нашата болница са преминали 125 жени, но има голям интерес към програмата и има записани за още няколко седмици напред. Оформиха се две групи жени – едните са в репродуктивна възраст, а втората група - в менопауза, които имат миоми от години и не са лекувани. 50% от прегледаните са насочени към медикаментозно лечение", каза проф. Иван Костов. От 115 прегледани в "Шейново" 76 са имали направление за операция. Сега те са на медикаментозно лечение.

„Това е социалнозначимо заболяване и кампанията показа, че това е правилният модел за превенция и профилактика", коментира д-р Румен Велев.

21 жени пък са били насочени за операция от общо 97 прегледани в Първа АГ "Св. София", каза д-р Гергана Коларова.

Всички специалисти бяха едонодушни, че превенцията и профилактиката са изключително важни за навременното лечение. Миомните възли, доброкачествени образования, са резултат от хормонален дисбаланс и се появяват във фертилна възраст. Лечебният подход може да бъде много различен, но винаги е важно да бъде индивидуализиран.

Той зависи от възрастта, симптоматиката и желанието на жената. Оперативна намеса се предприема при размер над 10 см на миомата, обясниха специалистите.

Практиката на Столична община с профилактични прегледи на миомната болест може да послужи като модел в системата на здравеопазването и този модел може да се прилага за различни типове заболявания, бе един от изводите на експертите от здравното министерство.

От 1 април стартират още две скринингови програми на общината – за рак на гърдата и за рак на щитовидната жлеза, стана ясно на пресконференцията днес.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up