Неделя, Януари 26, 2020

wheelchairДве напред една назад, после обратно. Така изглежда реформата в медицинската експертиза към днешна дата. През август месец, миналата година Правителството прие промени в наредбата за медицинската експертиза, в резултат на които болните започнаха да получават оценка само на най-тежкото си заболяване. В резултат, тези които се освидетелстваха след август получиха по-ниски оценки за неработоспособността си в сравнение с освидетелстваните преди тази дата.
Под натиска на недоволството 8 месеца по-късно Правителството реши да промени отново наредбата, като върне оценяването на придружаващи заболявания и усложнения. Да ама какво става с тези, които вече са били оценени след август? Става това, че хора с едни и същи заболявания ще получат различни оценки, а от там и различни социални придобивки, а пък някои въобще няма да получат.


Вчера Националният съвет на хората с увреждания отхвърли новите предложения за промени в Наредбата за медицинската експертиза. Аргументът е, че отново ще има ощетени.
19 на сто от хората с увреждания, които от август до декември миналата година са се преосвидетелствали от ТЕЛК, са получили по нисък процент на увреждане, обяви омбудсманът Мая Манолова. Тя е внесла своето становище, което, по думите ѝ, ще е в полза на над 8-те хиляди ощетени. Манолова смята, че проблемът ще се реши, след като хората започнат да преминават през индивидуална оценка, а не през комисиите ТЕЛК.
Според министър Ананиев – всички хора ще имат право да бъдат преосвидетелствани". Добре, но тогава за какво беше всичко това? Никой ли не помисли за последиците, когато се приемаха измененията миналата година? Кой ще плати разходите за оказалото се неправилно освидетелстване на хиляди хора през последните осем месеца? На маймуни ги направихте и инвалидите и лекарите от ТЕЛК комисиите?
Законът за нормативните актове задължава Правителството да прави предварителна оценка на въздействието на промените в нормативния акт. Някой ще понесе ли отговорност за това, че правейки оценка на въздействието се е подписал, че всичко ще е наред, а няколко месеца се е оказало, че не е. Този някой излъгал ли е или е некомпетентен? Което и по двете да е трябва да понесе отговорност.
Защото, ако не се търси отговорност тангото с инвалидните колички няма да има край.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    БОЖАНА АЛЕКСАНДРОВА · преди 9 месеца
    къде да подам ОПЛАКВАНЕ ,освен в ОП -СТАРА ЗАГОРА ,ЗА НАСИЛСТВЕНО ОСАКАТЯВАНЕ ОТ СЪВМЕСТНО СЪДЕЙСТВИЕ С БЛИЗКИ И ВЕЩИ ЛИЦА ,ТЕХНИ ПОЗНАТИ И ПОСРЕДНИЦИ.ПОЛЗВАЙКИ ЦИГАНСКИЯ МОДЕЛ ЗА ИНВАЛИДНОСТ .СЛЕД КАТО УМИШЛЕНО СЪМ ИЗОЛИРАНА ОТ ВЪНШНИ ЛИЦА ГОДИНА И НЕЩО
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up