Понеделник, Август 19, 2019

През 2018 година кръводаряванията са били 169 633, спрямо 164 031 през 2017. Това каза специалистът по конуникации от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и биолог по образование Евелина Динкова по повод Световния ден на кръводаряването.

„На кампаниите и акциите по кръводаряване, които НЦТХ организира, като кръводарители се отзовават все повече млади хора. Активно си сътрудничим с учащи, студенти и служители от столични училища, университети на столицата, служители от медии и централно ведомства, от предприятия, бизнес организации, фирми, банки и др.; служители на МВР и подразделенията им; религиозни общности и други“, заяви Евелина Динкова.

Тя посочи, че в по- голямата си част кръводарителите даряват за пореден път и именно за това е радостен фактът, че през годините се увеличават дарители за първи път. 

„Предизвикателството и пред НЦТХ, и пред регионалните центрове, в дългосрочен план е да популяризираме доброволното и безвъзмездното кръводаряване, така че да бъдат обезпечени потребностите от кръв и кръвни съставки на всички нуждаещи се. Обществото трябва да разбере, че всеки ден, всеки час, някой някъде се нуждае от кръв. Ето защо всеки кандидат кръводарител е добре дошъл в центровете по трансфузионна хематология. Освен това гражданите трябва да знаят, че кръводаряването не вреди! Нещо повече- то е полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в организма и увеличава защитните му сили“, заяви Динкова.

Тя подчерта, че всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са за еднократна употреба и не съществува опасност кръводарителят да бъде заразен със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път.

„За количественото възстановяване на кръвта е необходимо едно денонощие. По закон интервалът между две стандартни вземания на кръв не може да бъде по- малък от 60 дни“. каза още тя.

Източник: focus

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up