Четвъртък, Август 06, 2020

ХХ-тата Юбилейна конференция за ОПЛ и педиатри се проведе в периода 23- 26 май с международно участие на тема: „Медицината в името на детето“. Тя се състоя в хотел „Маджестик“, к.к.“Слънчев бряг“. Събитието бе открито от проф. Переновска с трогващо послание към участниците, изразявайки своята благодарност към всички гости, спонсори и колеги, които винаги са подкрепяли събитието и продължават да го правят.

Почетен председател на форума бе доц. д-р Костадин Ангелов, дм- изп-директор на УМБАЛ „Александровска“. Събитието бе организирано под патронажа на президента на България Румен Радев.

Специален гост на конференцията бе г-жа Десислава Радева – съпруга на Президента на Република България Румен Радев. Тя изнесе лекция на тема: „Впечатление от детските болници в Европа“. Президентшата представи статистика на детското население от 0 до 14 години в ЕС за 2016 година, в която българските деца наброяват 1 035 201. Г-жа Радева показа нагледно как изглеждат националните детски болници в държави като Франция, Великобритания, Португалия, Словения.

По темата за специализантите в чужбина, тя коменира, че всички детски болници са университетски многопрофилни и обучават студенти, специализанти и докторанти, като за това имат сключени договори с университети. В Швейцария всички новозавършили лекари задължително преминават едногодишен стаж в детската болница, след който продължават професионалния си път, независимо каква специалност и в каква област ще изберат.

В България, по данни на МЗ за периода от 20.07.2017г. до 23.04.2019г. общият брой на отпуснатите места за специализация по детски болести/педиатрия в страната е 53, като в това число влизат и незаети места, които в последствие са обявени повторно.

Лекторът зададе въпрос към аудиторията: “Ако нямаме специализанти днес, кой ще работи в Националната детска болница утре?“.

След изнесената лекция, г-жа Радева сподели в интервю пред Medical News, че впечатление й е направило топлото отношение към всички. Тя добави още, че: "Всички са едно семейство, явно 20-те години са си казали думата. Пожелавам на Конференцията и организаторите да не останат с юбилейните двайсет, а да изкарат още поне три пъти по двайсет, защото тук те говориха как едва ли не това ще е последната конференция. Двайсет години ако ги погледнем като човешки живот, това е един младеж, пред него има още много години."

На въпроса: "Как според Вас медицината в България може да бъде в полза на детето?", г-жа Радева отговори, че: "Тя трябва да бъде в полза на детето, защото децата са бъдещето на България. Това е и смисълът на тази конференция, и нека да оставим педиатрите да решат точно как".

Снимка: Medical News

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up