Сряда, Декември 02, 2020

Новооткритите случаи на ХИВ серопозитивни души са 120 от началото на 2019 г. до 14 юни. Това става ясно от данните изнесени от д-р Тонка Върлева по време на семинара „Иновации и напредък / за свят без HIV". Най-много са новооткритите случаи в София-53. На второ място се нарежда Пловдив с 11 , а във Варна и Пазарджик случаите са 7.

Едва 1 на всеки 10 българи знае своя ХИВ-статус.

Все още значителен дял от пациентите се откриват твърде късно и са в напреднал стадий на имунен дефицит.

През миналата година новооткритите случаи на ХИВ са били 311, а от началото на тази година са 120, заяви проф. Мария Николова, клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много са случаите на ХИВ в София и Пловдив.

statistika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

България задържа ниското ниво на болестност от ХИВ в страната - под 1%. Въпреки това обаче страната ни е изправена пред няколко предизвикателства в борбата със заболяването.

Според данните у нас са регистрирани около 3150 серопозитивни. Едва 1600 обаче са на терапия. Останалите не могат да бъдат проследени и не е ясно дали са починали, заминали в чужбина или просто са се отказали от лечението си. В същото време инфектираните пациенти, които се подлагат на лечение, живеят само две години по-малко от незаразените. Експертите изтъкват, че това доказва ефектът от наличните терапии. За жалост обаче поставянето на диагнозата и съответно започването на лечение у нас се бави и се случва средно 4 години след заразяването на пациентите. Според специалистите това се дължи до голяма степен на стигмата над хората с ХИВ.

Проучване показва, че 55% от българите не биха контактували със серопозитивен. Много от хората все още смятат, че е възможно да се заразят от целувка или от приборите на инфектиран пациент. Най-голям процент от случаите на ХИВ са регистрирани в София, Пловдив, Варна и Пазарджик.

В София например се лекува дете на 1 годинка, a най-възрастният инфектиран пък е мъж на 83 г.

statistikahiv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  path · преди 10 месеца
  аз съм поляна за живот, за да споделя това страхотно свидетелство за това как получавам моя лек от рак, лекарят се отказа от мен в болницата, а мой приятел ми разказа много за билковия дом на д-р okos, за когото каза, че е излекувал няколко болест като ХИВ, ХЕРПЕС, РАК и много други смъртоносни заболявания, затова се свързвам с него и той ми изпраща лекарствата за най-голямата ми изненада след осем дни, аз не усещах болката отново, затова отидох за тест, който той показва отрицателен, така ли съм пълен с щастие, затова обещавам да благодаря и винаги споделям тази добра новина на хората, страдащи от една или друга болест, защото има надежда за вас, свържете се с него, вашата болест ще решим, защото много от приятелите ми имат също се възползва от билковия му лек и той също ми помага да хвърля заклинание на моя съпруг, който избяга с друга жена, докато говоря, че е с мен с децата ми, толкова щастлив и благодарен
  DR OKOS билков дом е решението на вашия проблем,
  защо да чакаме и да страдаме, когато има някой като д-р окос
  които могат да излекуват всяка болест

  ХИВ / СПИН
  РАК/
  HEPATITIS B VIRUS,
  ХЕРПЕС
  АСТМА,
  СЪРЦЕ Отказ
  Болест на Алцхаймер
  ДИАБЕТИКА 1 и 2,
  ЗАКЛИНАНИЕ
  ЛЮБОВНО ЗАКЛИНАНИЕ
  голота
  УДАР
  БОЛЕСТ ПРЕДАВАНА ПО ПОЛОВ ПЪТ

  не умирайте в безмълвие, всичко, което трябва, е да се свържете с него, [email protected] можете също да се свържете чрез неговия номер на Whatsap +2348134156715
  [email protected]
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up