Четвъртък, Септември 19, 2019

Две години след приключване на програмите за превенция на ХИВ сред ключови общности, които бяха финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, услугите стартират отново с държавно финансиране. Този дълго чакан момент ще поднови контактите на неправителствените организации с най-уязвимите и нуждаещи се от услуги групи, сред които години наред епидемията беше поддържана в ниски нива, благодарение на ежедневните усилия.

Дейността стартира в изпълнение на обществена поръчка на Министерство на здравеопазването, обявена в края на 2018 г. В София за изпълнител беше определен Консорциум „И.З.И.” – обединение на три неправителствени организации с дългогодишен опит в работата с ключови групи – Сдружение „Здраве без граници”, Фондация „Инициатива за здраве” и Фондация „И”. За период от 12 месеца се предвижда 800 употребяващи инжекционни наркотици да получат услуги за безопасни инжекционни практики (чисти консумативи за инжектиране); 2100 мъже, които правят секс с мъже, и 400 жени и мъже, предлагащи сексуални услуги, да бъдат достигнати с презервативи и консултиране за безопасен секс. Предвижда се да бъдат направени общо 3300 теста за ХИВ сред трите общности, като услугите ще се предлагат безплатно и анонимно в близки до тях условия – в мобилен кабинет на терен и в Центъра за сексуално здраве (CheckPoint София). В програмата са включени също тестове за сифилис и хепатит С, както и специализирано консултиране и подкрепа за 100 човека с положителен резултат от ХИВ теста. Стойността на поръчката е 166 310 лв. без ДДС.

Подновяването на програмите за ХИВ превенция сред ключовите общности в София е много положителен факт по няколко причини. От една страна, това са общности, които без специализирани услуги не се обхващат от здравната система, а за някои от тях работата на мобилните екипи на терен е единствената връзка със здравните и социални служби и благодарение на нея те получават консултиране, насочване и подкрепа за множество други проблеми от здравно и социално естество.

В последните две години с помощта на частно финансиране беше възможно поддържането на тестуване и стационарни превантивни услуги в CheckPoint София за мъжете, правещи секс с мъже, както и подкрепата на хората, живеещи с ХИВ. Но поради липсата на теренна работа сред употребяващите наркотици и проституиращите разпространението на ХИВ инфекцията в тези групи към момента е неизвестно. От друга страна, след дългите години, през които тези дейности бяха възможни само благодарение на международното финансиране, стартирането на превантивни услуги изцяло с държавни средства е прецедент от изключително значение, който дава надежда за осигуряване на така желаната устойчивост на резултатите, постигнати с подкрепата на Глобалния фонд.

Въпреки че оценяват положително държавната подкрепа за ХИВ превенция сред ключовите общности, представителите на Консорциум „И.З.И.” не считат, че е намерен пътят за осигуряване на устойчивост. Периодът, за който се финансират услугите е кратък, а отпуснатите средства за София са около ¼ от обема на финансирането, предоставяно преди от Глобалния фонд. Най-голямо притеснение предизвиква липсата на реален механизъм за устойчиво социално договаряне. Обществената поръчка като форма на финансиране е временно решение, което не може да осигури приемственост на услугите и превръща социалната работа в бизнес услуга, от което произтичат редица рискове за нейното качество.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up