Петък, Август 07, 2020
Лятото няма да спре разпространението на коронавируса

Два нови доклада показват, че топлите летни месеци няма да забавят значително новия коронавирус. "Лятото няма да доведе до това", казва Дион Гесинк, епидемиолог от Университета за обществено здраве в Университета на Торонто, който е съавтор на доклад от 8 май, публикуван в списанието на Канадската медицинска асоциация, в който не е установено влияние нито на температурата, нито на географската ширина върху честота на инфекция на COVID-19.

Закриването на училищата и други мерки за обществено здравеопазване обаче го направиха.

„Важно е хората да знаят това“, казва Гесинк. „От друга страна, колкото повече обществени здравни интервенции има една област, толкова по-голямо е въздействието върху забавянето на растежа на епидемията. Тези публични здравни интервенции са наистина важни, защото те са единственото нещо, което работи в момента, за да забави епидемията.“

Американски изследователи стигнаха до подобно заключение в доклад, който все още не е рецензиран. В него изследователите, ръководени от Хажир Рахмандад, доцент по динамика на системите в Масачузетския технологичен институт, откриха, че лятното време вероятно няма да спре предаването на коронавируса COVID-19.

"Въпреки, че високите температури и влажността могат умерено да намалят скоростта на предаване на коронавирус, вероятно пандемията не намалява единствено поради лятното време", казва Рахмандад.
За да стигнat до това заключение, той и неговите колеги са анализирали данни за предаване на вируси и метеорологични статистики в повече от 3700 места в периода миналия декември 2019 до 22 април 2020. Те са установили само малко по-ниска степен от предаване (около 1.7% намаление на всеки 0.5 градус по по Целзий), след като температурите са се повишили над 25 градуса по Целзий.

„Констатацията подчертава необходимостта от продължаване на социалното дистанциране, карантиране и миене на ръце, тъй като много Американски щати планират да отворят отново своите икономики“, каза Рахмандад.

"Политиците и обществеността трябва да останат бдителни в отговорите си на извънредната ситуация, вместо да приемат, че летният климат естествено пречи на предаването", каза той. "В най-добрия случай времето играе само второстепенна роля в контрола на пандемията."

За канадските изследователи констатацията, че по-горещото време не намалява случаите на COVID-19, беше изненадваща.
„Проведохме предварително проучване, което предполагаше, че географската ширина и температурата могат да играят роля“, казва съавторът на изследването д-р Питър Юини, също от Университета в Торонто. "Но когато повторихме изследването при много по-строги условия, получихме обратния резултат."

Но д-р Амеш Адалиа, старши учен в Центъра за здравна сигурност на Джонс Хопкинс в Балтимор, заяви, че има причини, поради които лятото може да не намали процента на заразяване на COVID-19.
„Тъй като това е нов вирус, без популационен имунитет, не можем да очакваме пълно потискане на предаването въз основа на сезонността“, обясни той. „Въпреки че някои условия на околната среда могат да бъдат благоприятни за намаляване на разпространението от повърхности на предмети през летните месеци, това може да не допринесе толкова много, заради това, че толкова много хора са податливи и разпространението между хора ще продължи.
„Важно е дори през летните месеци държавите да останат бдителни по отношение на броя на случаите, да имат пълна информация за честотата на хоспитализациите, за да се предотврати преминаването на болниците в режим стрес при функционирането им“, отбеляза Адалиа.

В канадското проучване изследователите сравняват броя на потвърдените случаи на COVID-19 в Съединените щати, Канада и други страни на 20 март и отново на 27 март, за да определят ефекта от географската ширина, температурата, влажността, закриването на училища, ограниченията на масови събирания и социалното дистанциране върху разпространението на болестта. Разгледани са общо над 375 600 потвърдени случая на COVID-19.
Резултатите показват малка или никаква връзка между географска ширина или температура на въздуха с промяна на случаите на COVID-19 и слаба връзка между влажността и намаления брой случаи.
Според изследователите, закриването на училищата, социалното дистанциране и ограниченията на големи събития са помогнали за контролиране на случаите.
„Нашето проучване предоставя важни нови доказателства, използвайки глобални данни от епидемията COVID-19, че тези публични здравни интервенции са намалили епидемичния растеж“, казва д-р Юини в съобщението.
„Нашите резултати са от непосредствено значение, тъй като много страни и някои канадски провинции обмислят да облекчат или премахнат някои от тези публични здравни интервенции“, добави той.
Източник: webmd.com

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up