Четвъртък, Май 28, 2020

pressАкценти в медиите на 25 май

Правителството попълва състава на Тристранния съвет за национално сътрудничество, пише вестник Сега и пояснява, че той се оглавява от вицепремиер, което означава, че най-вероятно начело ще застане Валери Симеонов. Тристранката трябва да обсъди спешно въпросът с наредбата за медицинската експертиза на МЗ, според която се издават решенията за инвалидност на хората.

Основни текстове от наредбата бяха окончателно отменени - за максималния срок на ТЕЛК решенията (до три години) и методиката за определяне на процента неработоспособност. Така от дни вече в лекарските комисии е пълен хаос, защото лекарите преглеждат хората, но не издават решения, тъй като не знаят дали ще бъдат валидни. Инструкции от здравното министерство обаче няма. От ведомството продължават да твърдят, че няма проблем и че лекарите трябва да се водят по старите критерии при издаването на експертизи.

И БЛС подкрепи исканията на лекарите в трудовоекспертните лекарски комисии за реформа в нормативната уредба. "Възникналият казус след отмяната на част от текстовете на наредбата от ВАС затруднява работата на лекарите в ТЕЛК и усложнява достъпа на пациенти до адекватно определяне степента на увреждане", посочват от БЛС пред вестник 24 часа. Според лекарите отмяната на наредбата за медицинската експертиза от ВАС, което блокира издаването на решения за инвалидност, е повод да бъде направена реформата.

Новият състав на надзорния съвет на здравната каса трябва да разгледа проблемите с финансирането на болниците и възможностите за пренасочване на средства по региони, четем още във вестник Сега. Преди броени дни лекари съобщиха, че бюджетите на много болници в страната за април-юни са по-ниски с до 15% в сравнение със същия период на 2016 г. От НЗОК твърдят, че причината за това са новопоявилите се клиники и липсата на лимити за някои дейности като онкология, интензивни грижи и други, при все че бюджетът за болниците е същият - 1.613 млрд. лв.
От Българския лекарски съюз предупредиха, че ще заведат дело срещу касата, съобщават от вестник Дума, заради отлагането на разплащането на надлимитната дейност на лечебните заведения в периода април - ноември 2016 г. в размер на над 19 млн. лв. От вестникът припомнят, че още през декември много болници и лекари сигнализираха, че касата не иска да изплати дължимите им средства за края на годината. Сдружението на частните болници дори отведе въпроса до Върховния административен съд, след като касата взе решение да отпусне 50 млн. лв. от резерва си за лекарства, но не и за болниците.

В медиите отново се коментира зачестилата агресия над медици след като 22-годишен мъж нападна двама лекари в бургаската болница „Бургасмед”. В опит да ги защити служител по поддръжката в лечебното заведение е със счупен нос, хематоми по лицето и травма на крака. Нападателят Кирил Нойков е бил приет в шокова зала на болницата във видимо нетрезво състояние и при появата на дежурния лекар мъжът започнал да буйства и го нападнал. Буйстващият пациент е бил задържан, а полицията е иззела записите от охранителните камери в болницата.
Екипът от лекари и медицински персонал на Бургасмед апелира да бъдат предприети адекватни действия от страна на компетентните органи и да им бъде осигурена безопасна работна среда.

Африканец оглави СЗО за първи път в историята на организацията, пишат от Труд и 24 часа. Той бе предпочетен пред кандидатите на Великобритания и Пакистан. Бившият здравен министър на Етиопия Тедрос Аден Гебреисус сменя на поста Маргарет Чан. Той обеща да върне доверието на всяка страна-членка и всеки гражданин по света, както и да работи за достъпно здравеопазване, особено за най-бедните.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up