Петък, Април 03, 2020

РадевНационално представените организации за хора с увреждания внесоха декларация за необходимостта от реформи в системата на ТЕЛК на среща с президента Румен Радев. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е против концепцията за реформа в ТЕЛК, според която немедицински лица, служители от НОИ, ще издават експертиза за трудоспособността на хората с увреждания.
Адриана Стоименова от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания заяви пред БНР, че организацията не приема служители на НОИ да издават експертизи за трудоспособност по документи. Хората с увреждания имат готовност на 3 декември да организират протест заради решението две комисии да издават ТЕЛК решения – медицинска и за работоспособност.

„Колегите, които са от страната, хората с увреждания, родители, настояват да се случи на 3 декември. Тази реформа я чакаме ние, хората с увреждания, отдавна. Но за наша неприятна изненада се включва и една нова концепция по документи да се прави експертиза на работоспособността на работещите хора с увреждания в НОИ. Не сме съгласни на този вариант, защото считаме, че разширяване на ветрилото от допълнителни експертизи, от допълнителни комисии, на документи, без лицето да бъде видяно, не повишава контрола“, коментира Стоименова.

„В тази посока сме предложили лекарите от НОИ да се върнат обратно в комисиите, за да може още тогава да кажат дали са съгласни с това, което виждат като документация и лицето, неговото състояние. Бихме искали да остане оценката на намаляване на функционалността общо, комплексно“, обясни Адриана Стоименова и допълни, че освен комплексната комисия за освидетелстване от ТЕЛК, от националния съвет предлагат да влезе електронното здравно досие, чрез което ще се знае това лице къде се е лекувало, как, защо, кой лекар, имало ли е рехабилитация.

Инвалидните пенсии са средно около 200 лв., а над 80% от работещите хора с увреждания работят на минимална работна заплата. Едва 10% от тях обаче имат работа.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up