Събота, Май 30, 2020

ptrotest disabledХората с увреждания излизат на национален протест. 18 национално представителни организации, подкрепени от КТ "Подкрепа", излизат с искане за справедлива реформа пред Министерски съвет на 11 април от 11.00 часа. Всеки четвърти човек с увреждане у нас живее с доходи до 250 лева и под линията на бедност. Това сочат данни от проведено онлайн проучване сред членовете на национално представителните организации.
Протестът е провокиран от намерението за реформа на медицинската експертиза, която беше публикувана за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазване.
Според предвижданите промени само едно водещо заболяване ще бъде включено в решението на медицинската експертиза. Така на практика, придружаващите заболявания няма да бъдат обхванати от комплексна грижа.

По този начин с въвеждането на подобна промяна се показва единствено стремеж към механично намаляване степента на увреждането, се посочва в становището на организациите, представящи хората с увреждания.
Д-р Боряна Холевич обясни, че ако един човек е с тежка форма на диабет, довела до ампутация на крак, той ще бъде оценен само по водещото заболяване диабет и ще получи 80% неработоспособност, но няма да може да бъде направена оценка на ампутацията на крака и човекът няма да получи необходимия му личен асистент.
След планираните промени е въвеждането на оценка на работоспособността.
Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България, обясни, че "такова нещо по света няма". По думите му оценката на работоспособността е нещо уникално, строго индивидуално, съобразено с конкретното работно място.
Долапчиев заяви, че на 1 март са връчили протестна нота на министъра на труда и социалната политика, Бисер Петков и са напуснали Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, където въпросните промени са обявени. Министърът отговори на протеснтата нота и изтъкна, че е изнесена невярна информация. 
Някои от хората, които ще участват в утрешния протест излизат от дома си за пръв път. Очакват се три лъча от цялата страна и 90 автобуса и над 6 500 души.
Веска Събева заяви, че това е протест за достоен начин на живот на всички хора с увреждания.
С предвижданите нормативни промени около 35% или между 80 и 100 хиляди инвалиди ще излязат от категорията лица с трайни увреждания и ще бъдат понижени от първа във втора категория.
350 хиляди души са на срочен ТЕЛК, около 80% имат второ и трето заболяване. "Ние сме направили предложения и сме готови да участваме в дебат. Огромната част от заболяванията стават причина за други функционални заболявания и комплексно множествено увреждане", обясни Долапчиев.
Спорна се оказва и скалата за оценка на неработоспособността, представена в парламента. Така хората, които получават инвалидна пенсия, ще бъдат оценени според работоспособността си. Така във въпросната презентация срещу графата "Пенсия за инвалидност" стоят три групи лица - "без право на пенсия", с "частичен размер" и с "пълен настоящ размер на инвалидната пенсия". Зад привидната цел "трудова реализация на хората с увреждания" инвалидите ще станат най-работещите хора у нас.
Източник news.bg

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up