Събота, Май 30, 2020

k.panajotovaТемата за мнимите инвалиди и констатацията на за корупция в ТЕЛК са от години. Сега се заговори и за по-строг контрол върху комисиите. Това ли е решението?

Капка Панайотова от Център за независим живот каза в студиото на телевизия Европа, че реално фалшиви ТЕЛК-ове в огромния мащаб, за който се говори няма. ,,Има една фалшива система, произвеждаща голямо количество решения на ТЕЛК. Който не е отивал за освидетелстване пред ТЕЛК, той не е получил експертно решение с над 50 % загубена работоспособност''
Системата е порочно скроена и тя дава резултата, който виждаме сега.

  Прокуратурата не трябва да се намества, мястото е на политиците, които да променят нормативната уредба ,,по начин, който едно експертно решение на ТЕЛК да обслужва нещо конкретно''- смята Панайотова. 

,,Когато една система е грешна , тя трябва да бъде коригирана и в рамките на тази корекция и едва след нея, да започне прилагане на нормален контрол. Системата на ТЕЛК е добре контролирана, защото може да се обжалват решения, подложена е на контрол и от много институции, включително и от НОИ.

Според Капка Панайотова от Център за независим живот шумотевицата около фалшивите ТЕЛК-решения, предизвикани от прокуратурата не е получило нито едно доказателство за грандиозни нарушения. Не смята за сериозно обяснението на зам-главния прокурор Иван Гешев, че 23% от пенсиите в Силистренско били инвалидни. ,,Ако там повече от 70% от населението е застаряващо, какво да бъдат тези пенсии?''
,,Аз не защитавам ТЕЛК-ът,смятам че трябва да бъде изметен и махнат'-заяви Капка Панайотова. Но основният проблем в системата не е в корупцията,защото корекционни схеми се създават в цялата държава.

Необходимо е да се изясни и сложи ред в за кого служи ТЕЛК и пред кои органи е валиден. Той е заинтересуван да съществува единствено, за да обслужи осигурителната система.,,Всичко друго трябва да бъде подчинено на индивидуална оценка на потребностите''- посочва Капка Панайотова.

Въпреки, ще многократно хора с уреждания и различни организации посочват аргументирано проблемите в системата на ТЕЛК, тя не се преструктурира, защото така изградена върши работа на някого.
В момента ТЕЛК-ът е много заинтересован да съществува-категорична е Капка Панайотова. ,,Тя е една структура, която се радва на голямо търсене, а с новия закон за хора с увреждания, тя ще радва на още по-голямо търсене''.

Причините ги търсим във финансовата подкрепа, която с новия Закон за хора с увреждания ще нарасне поне три пъти, тъй като средсва ще се отпускат на база проценти в ТЕЛК.
Статуквото не се променя-,,нов и стар ТЕЛК няма как да сработи''- категорична е Панайотова.
ТЕЛК-ът ще се търси и заради данък уреждане, който трябва да се плаща от работодателите. С въвеждането на квотите българският работодател е задължен да наема хора с ТЕЛК-решение, а не хора с увреждания. И когато не се попълнят определените места, работодателят  плаща и30% от минималната работна заплата като санкция. В този случай всеки ще предпочете да вземе служител с решение на ТЕЛК. Цялото интервю във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up