Четвъртък, Май 23, 2019

Лечебно здравеопазване

Извън болницата

Фрапираща агресия срещу онкоболен мъж в центъра на Сливен – охранител в банка счупи ръката на клиент, защото се опитал да влезе в офиса с медицинска маска, съобщи Би Ти Ви. Пострадалият е опериран по спешност, което е отложило насрочена му животоспасяваща трансплантация на стволови клетки.

Охранителят е уволнен. От охранителната фирма отказаха коментар.

Банковият клон, пред който се разиграла грозната сцена е в самия център на Сливен.

Пациенти

Единственото лекарство, което може да се приема 1 месец след операция и преди лечение с радиоактивен йод на тиреоиден карцином (рак на щитовидната жлеза), не се продава в България. И никога не сме могли да се сдобием у нас от аптечната мрежа! По-важното в случая е, че болните хора, които трябва да се лекуват - няма как да набавят нужният медикамент. Налага се да пътуват до различни страни, като най- близкото място, на което може да се открие въпросният трийодтиронин е... Гърция. Трийодтиронин се произвежда и в Германия, но се продава с рецепта, а цената на един блистер е 100€. В Гърция цената е 1,10 €/кутийка! И се изкупува преди да е излязъл пазара, гърците не могат да смогнат с количествата и нуждата на пациентите с тиреоидни проблеми. Въпреки това, в гръцките аптеки, пациентите не го купуват с рецепта, плащат в брой и се прибират в родината.
Т3 се приема от болните с рак на щитовидната жлеза при смяна на сезоните, за да не може тялото да изпадне в хормонален дисбаланс, именно поради липсата на жлеза. Именно малките талбетки Т3 определят по-доброто качеството на живот на пациентите по време на смяната на сезоните, след операция, преди изследвания и като подготовка преди радиойод терапия. Но тук можем да отворим една голяма скоба: фитнес-маниаците масово позват същите таблетки за изгаряне на мазнините, като пренасищат с хормона щитовидната жлеза и стимулират по-бързото отслабване и обмяната на веществата, като не си дават ясна сметка, че това е нож с две остриета и подобна практика е наистина опасна за здравето! Билдърите пътуват до Гърция, пазаруват Т3 и продават на черно кутийката на цена между 40 – 80 лв! Пазарът определено е динамичен!

Лечебно здравеопазване

Сигнал за закъсняла линейка в София. Медицинския екип на Спешна помощ е бил извикан заради мъж, получил епилептичен припадък на улицата. Линейната пристига след 25 минути, но се оказало, че е за друг случай.

Съдията Методи Лалов е сред свидетелите и оказва първа помощ на пострадалия.

„Бях на няколко метра, забелязах човек, който получи епилептичен припадък, падна и си удари много лошо главата. Оказахме първа помощ и веднага беше подаден сигнал на 112. Описахме ясно и точно местоположението на пациента, казахме за какво време става въпрос. След като премина първоначалния шок, започна дългото и тягостно чакане“, каза магистратът.

Лечебно здравеопазване

Най-голямата организация на лекарите в Европа (CPME) подкрепи БЛС в искането за ефективни присъди за насилниците. Медиците призовават властта у нас да предприеме спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика.

На 18-ти април съсловната организация изпрати писмо до европейските си партньори от CPME във връзка с тревожната тенденция на нарастване на случаите на нападения над медици. В него се казва: „При острия дефицит на кадри в здравеопазването, заради тези проблеми, ние не спираме да губим опитни специалисти. Ние продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. Да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства и да има ефективни присъди".

Лечебно здравеопазване

20-годишен младеж с кървящ крак беше натирен от Спешното отделение в УМБАЛ "Бургас". Това стана ясно от възмутена публикация във Фейсбук на неговата сестра Моника Господинова.

В крайна сметка потърсилият неотложна помощ Апостол Господинов бил принуден да отиде в частна клиника, защото кървенето не спирало.

Лечебно здравеопазване

81-годишна жена бе приета полуобездвижена и със загубен говор в УМБАЛ Бургас. Благодарвение на съвременното лечение на инсулта - т.нар. тромболиза, върна живота на Злата Петканова от бургаския комплекс "Славейков". Жената вече е изписана от болницата без никакви последствия, съобщават от лечебното заведение

Спасена e заради бързата реакция на няколко екипа, които успяват в рамките на златния стандарт да проведат модерното лечение, което засега се прилага в много малко болници. Тромболизата е процедура, която лекува исхемичен мозъчен инсулт - когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Венозно се влива медикамент, който разтваря тромба и отпушва съда.

Лечебно здравеопазване

 Френска болница престана да поддържа живота на мъж, оказал се в центъра на продължила с години битка за правото на медицинските грижи и евтаназия, предаде ДПА, като се позова на обществената телевизия "ФрансЕнфо" и други медии.

Случаят породи разделение сред близките на Венсан Ламбер, който е в т. нар. "постоянно вегетативно състояние" след тежка автомобилна катастрофа през 2008 г.

Съпругата на Ламбер и негов племенник подкрепиха решение от 2013 г. на лекарите на Венсан да преустановят поддържането на живота му, но родителите му и други роднини се противопоставиха.

Медицински професионалисти

На 23 май 2019 от 8 часа в  клиниката по урология към „УМБАЛ-Пловдив"  ще се проведе уъркшоп за 30 лекари от Южна България, съобщи началникът й проф. Димитър Шишков.  В семинарът „Първи стъпки в лапароскопската урологична практика и нефректомия", медиците ще имат възможността да се запознаят с апаратурата и инструментариума, с който се извършват безкръвните интервенции.

Медицински професионалисти

medicaluniБакалавърската програма „Социални дейности в здравеопазването" и магистратура „Медицинска рехабилитация и ерготерапия" са новите две специалности в МУ-Плевен за следващата учебна година.

Подкатегории

Log in or Sign up