Сряда, Февруари 19, 2020

pediatricsБолни деца остават без лечение, тъй като фирмите доставчици започнали да отказват лекарства заради несигурност, сигнализираха Дарик пациенти. Причината е свързана със закриването на Фонда за лечение на деца и вливането му в здравната каса, което поставяло под въпрос дали тези лекарства ще бъдат заплатени, смятат от пациентски организации „Заедно с теб”.

Заради отношението на здравните власти към болните деца, което от сдружението определиха като безотговорно, организацията сне доверието си от здравния министър Кирил Ананиев.

Със закриването на Фонда министърът на здравеопазването разруши една добре работеща структура и хвърли лечението на децата в неясноти и хаос, категорична бе пред Дарик Пенка Георгиева, председател на пациентските организации.

„Пациентски организации „Заедно с теб” снемат доверието си от министъра на здравеопазването, тъй като на вчерашното заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, ни беше съобщено, че фармацевтичните компании отказват да доставят лекарства, които се отпускат на децата през фонда на болницата, тъй като има несигурност относно заплащането поради хаоса с преминаването на фонда към НЗОК”.

По думите на Георгиева проблемите са започнали още на шести март. Фирмите не желаели да доставят лекарства, тъй като изпитвали несигурност дали ще им бъде платено.

„Лечението на децата е застрашено, защото то изостава с месец и нещо, ако въобще нещата тръгнат в НЗОК. Тука става въпрос за тежки онкологични заболявания на деца с много сериозни заболявания, които получат нерегистрирани лекарства. Така че това е много тревожно. Това, което ни накара да снемем доверието си от министъра на здравеопазването е нежеланието да отговаря на писмата, които изпраща директорът на Фонда за лечение на деца по въпроси, обсъждани от Обществения съвет.”

Неяснотите и неуредиците са много, категорични са от организацията. Не било ясно как ще се договарят цените на лекарствата, когато фондът премине към касата. Родителите били притеснени и за начина, по който ще се лекуват децата извън Европейския съюз.

Източник: dariknews.bg

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up