Неделя, Август 09, 2020

Наредбата за отпускане на инвалидни пенсии не е адекватна срещу злоупотребите с фалшиви диагнози. В същото време орязва пенсиите на хиляди истински болни. Така коментираха хора с увреждания, адвокати и лекари за неверните епикризи, довели до отпускането на процент инвалидност на здрав човек. 

В разследването са очертани схемите, по които може да се достигне до фалшиво ТЕЛК-решение чрез посредник с цел инвалидна пенсия. За злоупотреби с фалшиви диагнози като показаните в Хасково, потвърди и доктор от заснетите в схемата джипито Нина Манафъкова. Тя обяснява, че цяла махала са на медикамента за гърчове Депакин, но не го вземат.

Историята ни показа, че фалшификации с измислени болести стават основно на етапа по набиране на документи преди явяването на пациента пред ТЕЛК. Самата комисия не носи отговорност за документите, с които се явява при тях, но и не преглежда обстойно с апаратура здравното състояние на място. От това биха могли да пострадат истинските инвалиди, коментира адвокат Георги Коев.

„Те не носят отговорност за тези документи, защото не са ги съставили. Вършат една бумащина”, обясни юристът.

Така, с идеята да се бори срещу злоупотребите, системата в момента вреди на истинските инвалиди, твърди и Тони Маринова, майка на дете със синдром на Даун и председател на фондация на страдащите от Даун. Основният проблем според нея е терминът „водещо заболяване”, което при децата с Даун носи само 30% инвалидност. „Съгласете се, че с 30% ти си извън борда на социалните услуги. Това означава, че сме орязвани от всичко, до което евентуално можем да се доберем по линия на държавата”, коментира тя.

Повече информация вижте във видеото:

Източник: нова

Снимка: novavest

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up