Четвъртък, Юли 16, 2020

Глухотата е едно от най-тежките увреждания за хората, тъй като ограничава възможността за общуване, развитие и интеграция в обществото. По статистически данни от СЗО повече от 30% от жителите на земята имат слухови проблеми. Средна до пълна глухота имат 6,4% от хората. Това са 466 мил. души. От тях 9% са деца. Това стана ясно по време на XV Международна научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“.

В България хората със средна до пълна глухота са над 400 хил. души, а от тях 40 хил. са деца. Тенденцията е до 2050 година броят на хората със слухови проблеми да нарасне още повече. От 1000 новородени, едно се ражда с пълна глухота. С възрастта броят на хората с тежки слухови проблеми се увеличава, за да достигне до двама от всеки трима души на възраст над 65 години.

Кампанията „20 години кохлеарна имплантация в България“ цели да популяризира информацията за слуховите имплантатни системи, резултатите, постиженията и успехите от 20-годишния труд на медицинските специалисти, рехабилитатори, клинични инженери, родители и пациенти сред широката публика – граждани, държавни институции и обществени организации, както и да привлече държавните институции за предприемане на адекватни действия на решаване на предизвикателствата в тази посока.

На фона на заплашителната статистка и прогноза за 40-50 % оглушаване на населението през 2030 г. е необходимо да се работи активно в посока комуникация и ранно диагностициране на намаляването или тоталната загуба на слуха, стана ясно още по време на конференцията.

От изнесената статистика стана ясно, че са направени над 700 кохлеарни имплантации в България, което е много малка част от обявените проценти на хора с тежка и пълна глухота. В периода 1999-2019 едва 2 % от нуждаещите си, са получили шанс да чуват отново. Подобна е статистиката и за новородените с проблеми със слуховия апарат, чийто процент се увеличава всяка година. Едва 25 % от тях, след диагностицирането, получават кохлеарни имплантати.

„Комуникацията и общата работа на всички звена в системата – родители, пациенти, фирми – производители на имплантати, рехабилитатори и НЗОК могат да постигнат още по-добри резултати!“, заключи Нина Горанова, представител на компания Centillion.

Международната научно-практическа конференция за обучение и рехабилитация на деца с увреден слух „Ти чуваш“, която се организира от училището за деца с увреден слух „Проф. Д-р Дечо Денев“ в София се проведе за 15-а поредна година в Националният исторически музей. В рамките на един ден доктори, логопеди, рехабилитатори, специални педагози и експерти от България, Гърция, Румъния и Сърбия обсъдиха актуални теми и посоки за рехабилитация и интеграция на деца с увреден слух. Основните акценти в програмата на конференцията бяха слуховата рехабилитация и в частност рехабилитацията след кохлеарна имплантация – революционен метод за възстановяване на слуха, който празнува 20-годишния си юбилей през тази година.

Директорът на специалното училище за ученици с увреден слух (СУУУС) „Проф. Д-р Дечо Денев“ - Севделина Джонгарска изнесе лекция, свързана с дигиталната среда за образование на децата със сензорни и комуникативни проблеми и представи добри и работещи практики при обучението на децата с увреден слух. „През изминалите години написахме една 20-годишна история, през която потърсихме най-правилните пътища за постигане на максимални цели, а именно – най-доброто за децата. Всеки нов процес преминава през различни етапи. Тази конференция е и момент на равносметка на постигнатото, а то не е малко. Благодарение на революцията в медицината в тази посока, и грижите и всеотдайността на всеки един – деца, родители, рехабилитатори, доктори, логопеди, аудиолози, доказахме, че можем да правим чудеса, ако работим заедно!“, коментира в представянето си Севделина Джонгарска.

Източник: zdraveNET

Снимка: Mediapool

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up