Събота, Януари 23, 2021

Здравната комисия ще обсъди идеята за намаляване на ДДС върху лекарствата, заяви председателят на парламентарната комисия д-р Даниела Дариткова. "Смятам, че темата при условие, че има толкова голяма подкрепа при двете опозиционни партии, би следвало да бъде разгледана," каза тя.

Според д-р Дариткова по въпроса на първо място трябва да се чуят експертите, които да обяснят какъв би бил рискът за социалните плащания при едно такова намаляване на ставката на ДДС.

„В Комисията по здравеопазване сме обсъждали многократно предложения за намаление на ДДС за лекарствата и в тези експертни дебати е ставало ясно, че крайната цена в никакъв случай няма да се намали със същия процент, с който се намалява ДДС, тоест потребителят няма да бъде облекчен от тази гледна точка", коментира д-р Дариткова предложението на ДПС да бъде намален данъка за медикаментите на 7%.

Тя обаче подчерта, че може много внимателно да се обсъди идеята дали да не се пристъпи първо към намаление ДДС на лекарствата, които се заплащат от НЗОК, за да може този приход да се върне в Касата и по този начин да стане възможно да се поемат повече лекарства от фонда. „Смятам, че наистина трябва да се направи сериозен дебат преди да се пристъпи към съответните законодателни решения. Защото една идея може да бъде преценена като популистка, или прагматична в интерес на гражданите, в зависимост от това по какъв начин ще бъде дефинирана и мотивирана“, каза д-р Дариткова.

Председателят на парламентарната комисия коментира и проекта за формиране на заплатите в болниците на министъра на здравеопазването, представен вчера.

„Стана ясно, че няма как министърът да определя заплатите в лечебни заведения търговски дружества, а те всички са такива на този етап. Затова министърът предлага методика, която да даде структурата на разпределение на средствата за персонал, тя предстои да бъде обсъдена от партньорите. На този етап се подписва един колективен трудов договор в Министерството на здравеопазването между министерството и синдикатите, който според мен е изчерпал своето съдържание и би следвало да се преосмисли. Защото така или иначе министърът не може да подпише такъв договор за целия сектор по начина, по който функционира в момента сектора с лечебни заведения търговски дружества, които са с различна вид собственост“, каза д-р Дариткова.

„Създавайки такъв механизъм методика, министърът дава насоки по какъв начин лечебните заведения да определят средствата за персонал, за да има баланс между отделните специалности. И това се надявам, не съм се запознала с документа, да бъде съобразено и с професионалните отговорности на отделните медицински специалисти, защото е много важно наистина трудът на всеки да бъде оценен подобаващо“, допълни още тя.

Снимка: капитал

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up