Вторник, Януари 26, 2021

Броят на пациентите в онкологията, за които касата е платила, е с 500 по-малко, отколкото за същия период през 2018. А средствата, които са отделени като бюджети за болниците е с минимум 8% във всяка една болница в повече. Това каза д-р Дечо Дечев, управителят на Националната здравноосигурителна каса по повод информацията, че в софийска болница е изчерпан лимита и онкологични пациенти са пренасочвани за следващия месец.

Броят на пациентите е по-малък, а средствата, които са гарантирани на болниците, са повече и не би трябвало да има „абсолютно никакви причини” да има напрежение, обобщи управителят на НЗОК.

„Известна ми е политиката на някои директори на болници, които пренасочват тези средства в дейности, които имат повече печалба. И при провеждане на тези политики, там се проявяват и тези проблеми. Защото средствата са пренасочени за други дейности в болницата”, посочи още д-р Дечев.

Според него са се забавили действията от здравното министерство като реакция на начина, по който се управляват болниците, в които имат проблеми. „Там където една болница не може да постигне резултати, да се търсят други управленски решения”, добави той.

Относно политиката на НЗОК за лекарствата, д-р Дечев заяви, че екипът на касата, с пълното разбиране на на производителите на лекарства, е постигнал договаряне на нов механизъм, който гарантира изцяло достъпа на нови лекарства на българския пациент и освен това гарантира, че по никакъв начин бюджетът за лекарства няма да бъде преразходван.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up