Понеделник, Май 25, 2020

Единственият Експертен център по наследствени метаболитни заболявания на черния дроб у нас заработи по желание на Министерството на здравеопазването. Той се намира в столичната университетска болница „Свети Иван Рилски“. Една от редките болести, които се лекува там, е порфирията, която е трудна за диагностициране.

Пациентите с порфирия у нас са около 450. Най-често от остри порфирии страдат жени поради хормоналните колебания по време на менструалния цикъл. Затова и при младите жени след пубертета е по-вероятно да се отключи заболяването. Това коментира доц. Анета Иванова, ръководител на експертния център по наследствени метаболитни заболявания към УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ по време на Международната среща за обучение и подкрепа на пациенти с остри порфирии.

Чрез проведената международна конференция лекарите целят да повишат обществената осведоменост по отношение на порфирията, за да може по-бързо да се стигне до крайната диагноза, която по думите на специалиста многократно ще облекчи състоянието на болните. Според нея съществуват данни както тук, така и в Европа, че един пациент може повече от 15 години да се лута сред болничните кабинети и да не получи точната диагноза.

Порфирията е генетично заболяване, при което липсата на ензим в организма води до чести пристъпи и силни болки в коремната област. Лечение за болестта няма. Всички усилия на лекарите са със симптоматични лекарства за облекчение на болките на пациентите. Борбата със заболяването е скъпоструваща, защото болните се налага да напускат работните си места и дълго да отсъстват, а хоспитализациите и лекарствата също изискват много средства и всеотдайност, допълни доц. Иванова.

„Това заболяване може да имитира всяко друго заболяване с коремна болка. Затова е много трудно за диагностициране. Първоначално се мисли за инфаркт, за апандисит, за жлъчна, бъбречна криза, за гинекологичен проблем, така че диагнозата може да закъснее с години. Острата пофирична криза е драматично състояние, много силни коремни болки, симптоми като тремор, сърцебиене, повръщане, както и емоционална лабилност, раздразнение, безсъние“, каза доц. Иванова.

Най-общо рискът от порфирични атаки може да бъде намален, като се избягва алкохол, инфекции и стресови ситуации, хормоналния дисбаланс, хирургически манипулации, някои хранителни добавки и билкови лекарства. На болните се препоръчва да консумират повече въглехидрати и сладки продукти.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнр

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up