Понеделник, Януари 27, 2020

През м. юни 2019г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работната група по изработване на Националната стратегия за хората с деменция, в чийто състав влизат представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, професионални организации, научни дружества, медицински университети, неправителствени организации, омбудсмана на РБ и други институции. Целта е да се напишат ясни правила за профилактиката и ранната диагностика на тежкото заболяване.

Във връзка с изработването на Националната стратегия екипът по дементология на академик Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска” чрез Българското дружество по деменции (БДД) организира дискусионни срещи и научен симпозиум по актуални проблеми на диагностиката, лечението и грижите за хората с деменция с участието на международни експерти.

БДД е партньор, номиниран от Министерство на здравеопазването да представлява България в двете водещи Европейски програми в областта на деменциите „Joint Action 2 - Act on Dementia” (2016-2019) и "Иновации за деменциите в Дунавския регион" (INDEED) (2018 - 2021).

Планирани са следните срещи и дискусии:

14 юни 2019г., Клиника по нервни болести, УМБАЛ „Александровска“, семинарна зала (3 етаж)

• 9 ч. – среща на работната група за Националната стратегия с допълнителното участие на експерти по дементология - проф. д-р Александър Курц, Технически университет, Катедра по психиатрия, Мюнхен, Германия и г-н Жан Жорж, Изпълнителен директор на Alzheimer Europe, Люксембург.
• 14 ч. – среща във връзка със стартиралия европейски проект "Иновации за деменциите в Дунавския регион" (INDEED) (2018 - 2021) с ръководител проф. д-р Александър Курц, Технически университет, Катедра по психиатрия, Мюнхен, Германия и координатор за България академик Лъчезар Трайков.

15 юни 2019г. в Големия салон на БАН, централна сграда

• 9 ч. – симпозиум „ДЕМЕНЦИИ– STATE OF ART. ДИАГНОСТИКА, ЛЕЧЕНИЕ, ГРИЖИ” с участието и на трима чужди лектори - проф. д-р Лиана Апостолова, Барбара и Пиир Бекгаард, професор по неврология, радиология, медицинска и молекулярна генетика; проф. д-р Александър Курц, Технически университет, Катедра по психиатрия, Мюнхен, Германия и г-н Жан Жорж, Изпълнителен директор на Alzheimer Europe, Люксембург.

От Право&Здраве припомняме, че деменцията е синдром, който се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на болните и появяващ се при нормална степен на съзнание. Най-типично за дементните заболявания е отслабването на умствените способности и функции като памет, език, мислене, планиране, разпознаване на хора и предмети. Нарушенията са отвъд приеманите за нормални граници с напредване на възрастта. Симптомите постепенно разрушават способността за изпълнение на ежедневни дейности като шофиране, домакинска работа, дори лични грижи като тоалет, обличане, хранене.

Проучванията в областта на деменциите придобиват изключително значение, поради увеличаването на средната продължителност на живота на хората. Заболеваемостта нараства значително с възрастта, като се удвоява за всеки 5 години след 60 годишна възраст.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up