Вторник, Септември 17, 2019

През м. юни 2019г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира работната група по изработване на Националната стратегия за хората с деменция, в чийто състав влизат представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, професионални организации, научни дружества, медицински университети, неправителствени организации, омбудсмана на РБ и други институции. Целта е да се напишат ясни правила за профилактиката и ранната диагностика на тежкото заболяване.

Във връзка с изработването на Националната стратегия екипът по дементология на академик Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска” чрез Българското дружество по деменции (БДД) организира дискусионни срещи и научен симпозиум по актуални проблеми на диагностиката, лечението и грижите за хората с деменция с участието на международни експерти.

БДД е партньор, номиниран от Министерство на здравеопазването да представлява България в двете водещи Европейски програми в областта на деменциите „Joint Action 2 - Act on Dementia” (2016-2019) и "Иновации за деменциите в Дунавския регион" (INDEED) (2018 - 2021).

Планирани са следните срещи и дискусии:

14 юни 2019г., Клиника по нервни болести, УМБАЛ „Александровска“, семинарна зала (3 етаж)

• 9 ч. – среща на работната група за Националната стратегия с допълнителното участие на експерти по дементология - проф. д-р Александър Курц, Технически университет, Катедра по психиатрия, Мюнхен, Германия и г-н Жан Жорж, Изпълнителен директор на Alzheimer Europe, Люксембург.
• 14 ч. – среща във връзка със стартиралия европейски проект "Иновации за деменциите в Дунавския регион" (INDEED) (2018 - 2021) с ръководител проф. д-р Александър Курц, Технически университет, Катедра по психиатрия, Мюнхен, Германия и координатор за България академик Лъчезар Трайков.

15 юни 2019г. в Големия салон на БАН, централна сграда

• 9 ч. – симпозиум „ДЕМЕНЦИИ– STATE OF ART. ДИАГНОСТИКА, ЛЕЧЕНИЕ, ГРИЖИ” с участието и на трима чужди лектори - проф. д-р Лиана Апостолова, Барбара и Пиир Бекгаард, професор по неврология, радиология, медицинска и молекулярна генетика; проф. д-р Александър Курц, Технически университет, Катедра по психиатрия, Мюнхен, Германия и г-н Жан Жорж, Изпълнителен директор на Alzheimer Europe, Люксембург.

От Право&Здраве припомняме, че деменцията е синдром, който се характеризира с упадък на множество когнитивни функции, достатъчно значим, за да наруши ежедневните дейности на болните и появяващ се при нормална степен на съзнание. Най-типично за дементните заболявания е отслабването на умствените способности и функции като памет, език, мислене, планиране, разпознаване на хора и предмети. Нарушенията са отвъд приеманите за нормални граници с напредване на възрастта. Симптомите постепенно разрушават способността за изпълнение на ежедневни дейности като шофиране, домакинска работа, дори лични грижи като тоалет, обличане, хранене.

Проучванията в областта на деменциите придобиват изключително значение, поради увеличаването на средната продължителност на живота на хората. Заболеваемостта нараства значително с възрастта, като се удвоява за всеки 5 години след 60 годишна възраст.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up