Сряда, Февруари 19, 2020

През лятото както малки, така и големи прекарват голяма част от времето си на открито, на плажа, в парка или на село при баба и дядо. Оставяме на страна всички ползи от това и нека разгледаме какви капани залага лятото, като например ухапвания и ужилвания от насекоми и развиването на алергии. Какви са симптомите от ухапванията и какво да правим при отключването на алергиите като алергичния ринит ще разберем от д-р Денислава Недева, алерголог в Александровска болница.

„Лятото е сезон, в който ние доста често виждаме пациенти ухапани от най-различни насекоми. За нас най-притеснителни са ужилванията от оси, пчели и стършели, защото те потенциално могат да бъдат и смъртоносни. Може да се развие анафилактичен шок след едно такова ужилване“, казва алергологът, д-р Денислава Недева.

„Най-честото алергично заболяване е алергичният ринит, тъй като до 40% от хората страдат от алергичен ринит“, споделя още алергологът.

„При близо 40% от пациентите с алергичен ринит се стига до астма, когато симптомите са пренебрегвани и не са взети мерки навреме“, казва д-р Денислава Недева.

Тя разкри, че през пролетните месеци - от месец март до септември се проявяват сиптомите на алергичния ринит, които са: кихане, сърбеж в носа, водниста секреция, зачервяване на очите, сърбеж в мекото небце, като това се случва всяка година по едно и също време, като много често хората не обръщат внимание на това състояние.

Д-р Недева посочи, че страдащите от това заболява се самолекуват, което може да доведе до астма при 40% от пациентите.

Тя обобщи, че ухапванията от насекоми са изключително чести. И допълни, че акарите също отключват алергии.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: bgonair

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up