Четвъртък, Август 06, 2020

България е сред европейските държави с най-добър достъп до нови терапии в лечението на диабета. Това каза професор д-р Цветалина Танкова - член на Експертния съвет по ендокринология към Министерство на здравеопазването.

„За тях има доказателства, че освен, че намаляват нивото на кръвната захар, имат и много протективни и благоприятни ефекти върху сърдено-съдовата система, а също и бъбреците, и артериалното налягане, и телесното тегло. Добрата новина е, че всички тези нови медикаменти са налични в България. Това стана възможно благодарение на добрата воля на нашите здравни институции, на НЗОК и на Министерство на здравеопазването“, каза професор д-р Цветалина Танкова по време на семинар на тема „Диабетът - предизвикателства и решения“.

На семинар, посветен на диабета, стана ясно, че половин милион са диабетно болните у нас, като 38 на сто не подозират, че са носители на заболяването. От Българското дружество по ендокринология отчитат като положителна тенденцията, че средната продължителност на живота на диабетиците се е увеличава.

Източник: бнр

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up