Понеделник, Септември 28, 2020

Учени от Станфордския университет идентифицираха способ, с чиято помощ ракови образувания избягват риска да бъдат унищожени от имунната система, съобщи сайтът MedicalXpress. Блокирането на въпросния механизъм позволява да се започне лечение на особено опасни видове рак, предава БТА.

Специалистите доказаха, че блокирането на протеина CD24 у мишки, на които са присадени човешки ракови образувания, позволява на имунните клетки да атакуват тумора. Този протеин функционира като сигнал "не ме атакувай", който преустановява защитната реакция. Освен CD24, съществуват също протеините PD-L1 и CD47, които допринасят за растежа на раковите образувания, и туморният маркер бета-2-микроглобулин.

По-рано бяха създадени антитела за CD24, които се приемат за лечение на рак, но терапията не бе подходяща за всички пациенти. Оказа се, че много видове рак допринасят за поява на излишък от CD24. Имунните клетки макрофаги възприемат CD24 посредством рецептора SIGLEC-10. В резултат на блокирането на това взаимодействие макрофагите започнали да атакуват раковите клетки.

По думите на учените, особен интерес предизвиква фактът, че ракът на яйчниците и три пъти негативният рак на млечната жлеза, които трудно се поддават на лечение, били повлияни от блокирането на предаването на сигнала.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up