Петък, Август 23, 2019

Австрия спира белодробните трансплантации на чужденци, а във Виена е единствената болница, с която България има споразумение за животоспосяващите операции - до пет подобни процедури на година.

Това поставя пациентите у нас пред ново изпитатание. Страната ни води преговори с други държави, но към момента няма конкретен резултат, съобщи директорът на Изпълнителна агенция Медицински надзор Росен Иванов пред "Дарик".

Продължава и планът обучение на български екипи зад граница.

"Ситуацията е такава: към момента австрийската страна е взела решение,което е суверенно и ние не можем да повлияем върху него. Ние правим опити да намерим алтернативи. Имаме споразумение с австрийската болница и с други нямаме, защото нямаме право. В рамките на "Евротрансплант" е допустимо само с една клиника", заяви Иванов.

Иванов определи решението на Австрия като „внезапно“.

Според Тодор Мангъров, председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ страната ни трябва да търси варианти и извън организацията „Евротрансплант“, с която работи в момента.

"В настоящия момент ние сме в същата ситуация, в която бяхме в края на 2018 година - тоест няма нито пациент, включен в европейска листа на чакащите, няма никаква ясна визия как би могъл този пациент би могъл да бъде включен в листата на чакащите. Единствената болница, която обслужваше български пациенти, в момента отказва да ги обслужва. Отново имаме само обещания и говорене в бъдеще време от страна на Министерство на здравеопазването", коментира Мангъров.

Новината идва на фона на трансплантацията на 28-годишната Илияна Христова преди дни. Момичето вече е с нов бял дроб и се възстановява. За момента обаче тя ще остане единственият български пациент, преминал през процедурата.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up