Понеделник, Юли 13, 2020

Протестът на лекарите не е за пари. В декларацията на Събора те ясно изразиха две неща: 1. Не са съгласни с водената от Правителството stkaполитика и 2. Нямат довери на здравните институции.
В декларацията няма и дума за повече пари. Нещо повече, те отказаха да подпишат нов НРД, въпреки обещанията за повече пари в болничната и в извънболничната медицинска помощ.
В новата си декларация от 25 март, лекарите добавиха, че отхвърлят манипулацията на общественото мнение,

като точка по точка опровергаха опорните точки на властта.
Най-съществените тези на пропагандната машина са две:
Първата е, че парите на НЗОК растат, а качеството не се подобрява. Това е по същество признание за провал на самите политици. Не лекарите определят бюджета за здравеопазване, а политиците. Не лекарите избират министър на здравеопазването и Управител на НЗОК, а политиците. Не лекарите пишат правилата и приемат наредбите и постановленията (а сега и НРД), а политиците.
Да си политик, при това управляващ и да упрекваш лекарите и пациентите за лошото състояние на здравната система е проява на крайно нахалство и безочие.
Макар да не е предмет на протеста, истината е, че системата ни на здравеопазване има нужда от повече пари. Ние сме последни в Европа по публични разходи за здравеопазване, не само като процент от БВП, но още повече, като абсолютна стойност. Разликата със средните нива не е в проценти, а в пъти.
За сметка на това, България е на първо място по разходи на пациентите – 50% от разходите за медицинска помощ се плащат от джоба на болните в момента на получаване на медицинската помощ.
Средните заплатите на лекарите в България са над 20 (двадесет) пъти по-ниски от заплатите на лекарите в САЩ.
Това, че общите разходи за здравеопазване нарастват не е българска аномалия, както политиците се опитват да го изкарат. Ако беше така, отдавна да сме настигнали и отминали Германия и Франция по разходи за здравеопазване на глава от населението, ама не сме.
В цял свят разходите за здравеопазване растат и това е така, защото съвременният човек отделя все повече внимание на здравето си, увеличава се продължителността на живота, а това води до нарастващо потребление на медицински услуги, в това число и лекарства. Изискванията на болните към медицината нарастват, в отговор навлизат нови, скъпи технологии за изследване и лечение.
Втората пропагандна теза е, че „ние ги учим, а те бягат на запад“. Фактите сочат, че лекарите ни съвсем не са „побегнали на запад“. Официалните данни са за 400 – 500 годишно. Това е по-малко от завършващите медицина всяка година и е капка в морето на фона на 30 000 регистрирани членове на БЛС.
Медицинското образование в България далече не е безплатно – таксите са съпоставими с тези в Германия. И ако „учим лекари“, то нима по същия начин не „учим“ архитекти, учители, инженери, и пр. На всички ли ще забраним да „отиват на запад“?
Ако е така защо просто не продължим оградата с Турция, докато опашем цялата страна? Навремето имаше такава и граничарите стреляха не по бежанци, а по собствените си граждани дръзнали да избягат от „хубавото“. Това ли е идеята за решение на проблемите, която политиците ни предлагат?
Без значебие какви са били целите (тайни и явни) на реформите, резултатите от тях ще са подчиняване на лекарското съсловие на политиците и администрацията. Реформата се състои в поставяне на безброй ограничения и изисквания и вкарване на самата медицина в административни актове. Така се постига тотална зависимост за всяко действие и страх от непрекъснато нарастващите санкции за всяка „грешка“.
Независимо колко тежък ще бъде ударът върху лекарското съсловие, пораженията върху пациентите ще са по-страшни. Залогът там не е престижът или заплатата, а самия живот. Превръщането на лекаря в чиновник, щракването на административните окови на медицината, ще превърне изкуството да лекуваш в социално подпомагане.
Това е пътят към медицината на хосписите. Ще стане, като в онази азиатска държава, в която на въпроса с какво лекувате онкоболните отговарят, как с какво, даваме им храна и вода три пъти на ден.
За това, пациентите, независимо дали харесват или не лекарите си, трябва да ги подкрепят. Протестът на лекарите, защитава в най-голяма степен интересите на техните пациенти.
За това е справедлив и морален.

 

Д-р Стойчо Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up