Петък, Юли 10, 2020

В здравеопазването няма конфликт, каза премиерът Борисов днес. Според него страхът в момента е от по-големия контрол, който трябва да bi.biбъде въведен със здравната реформа.
Борисов не е прав. Лекарите не просто се страхуват, те ненавиждат контрола на политиците. Този контрол винаги е неефективен и почти винаги е користен, независимо дали  ев лична или в политическа изгода. Този контрол се осъществява, чрез толериране на послушните и саморазправа с несъгласните. Този контрол е подчиняване със силата и инструментите на властта.
Лекарите не се страхуват от контрола на своите пациенти, защото работят за тях. Това е единствения ефективен и справедлив контрол, основан на свободния избор на потребителите. Реформата на Правителството, обаче изключва такъв контрол.
Иначе здравната карта щеше да бъде чертана от самите пациенти, а не от министъра. Лимитът на болниците нямаше да се определя от НЗОК, а от това дали са предпочитани или не от пациентите. Дали в един или друг град ще се строи нова болница щеше да зависи единствено от потребностите на населението, а не от предварително разрешение на МЗ. НЗОК нямаше да избира с кой да сключва договор, защото това е право на пациента да избере къде и при кого да се лекува. Изобщо нашите пари за здравеопазване щяха да следват потребностите на пациентите, а не разчетите на администрацията.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up