Сряда, Юли 15, 2020

Заплахата за стачка в Пирогов свърши работа. НЗОК е взела решение още миналия вторник да преведе пари на "Пирогов" и други nhifстолични болници за април месец, съобщи за БНР, подуправителката Иванка Кръстева. Вината за ситуацията е адресирана към Софийската районна каса. Кръстева съобщи, че Надзорният съвет на НЗОК е поканил ръководството на Столичната РЗОК, да даде обяснение. Бунтът изглежда е потушен.
Въпросите обаче остават. Те ще бъдат зададени, макар че едва ли някой ще им отговори.


Първият от тях е защо НЗОК не е платила на болниците за месец април, в нарушение на собствените си правила, според които касата е трябвало да приеме отчетите до 10-ти май, но до вчера не го беше направила, не само за Пирогов и Столичните болници, но за нито една болница в страната? Софийската РЗОК ли е виновна за това?
Защо НС на НЗОК трябва да взема решение за плащане, след като това е процедура, детайлно разписана в нормативните актове с конкретни срокове и отговорници? Ако НС на НЗОК е взел решение за плащане, кой тогава е взел решението да не се плаща преди това?
Дали НС на НЗОК щеше да вземе решение за плащане толкова бързо (в случая дори изпреварващо, ако се вярва на думите), ако от Пирогов не бяха обявили стачна готовност? Трябва ли всеки път някой, като Пирогов да заплаши със стачка за да заплати касата труда на лекарите и сестрите?
В сянката на парите остава на заден план нещо още по-важно. В прессъобщението на Пирогов се казва, че болницата е отказала да подпише договор с НЗОК, поради „обидни за институцията условия заложени в него“. Това е истинската причина за забавените плащания за април. Отдавна НЗОК използва сключването на договорите(и не само), като инструмент за принуда, болниците да приемат условията ѝ. Тук въпросите, оставени без отговор са още повече.
Какви са условията в този договор, които се определят, не просто, като лоши, а като „обидни“?
Такива ли са условията в договорите с другите болници, или Пирогов е изключение, като се има предвид, че предлаганите от НЗОК „договори“ са типови и еднакви за всички?
Ще промени ли НЗОК „обидните“ условия, за да сключи договора? Ако тези условия бъдат променени за Пирогов, ще бъдат ли променени за всички останали болници?
Обидните условия най-вероятно са свързани с определения лимит и брой на леглата. И двете обаче са определени на базата на влезли в сила нормативни актове. Ще наруши ли НЗОК нормативните актове и правила, заради Пирогов?
Пирогов е сила, достатъчно голяма да се противопостави на НЗОК. Дали касата щеше да се задейства, ако със стачка бяха заплашили от Тутракан, Севлиево, Елхово или където и да е другаде? Едва ли. Простично казано, това означава, че действа правото на силния, а не силата на правото.
Накрая, ако правилата не са еднакви за всички, то това означава, че няма такива. Има НЗОК, която може да си прави каквото иска, а нормативните актове с приемат само от неудобство, за пред Европейската комисия и широката общественост, евентуално.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up