Събота, Януари 23, 2021

Рязането на легла на болниците е факт. Почти няма болница в страната, на която да не са намалени леглата, при някои дори повече nhifот половината. Днес стана известно, че касата налага и нов лимит – на самите клинични пътеки. От вече връчените договори на някои болници се вижда, следното:
Болницата (след орязването) все пак има останали някакви легла например в отделението по хирургия.

В заявлението си тя е посочила, че иска да сключи договор за да речем 8 клинични пътеки съобразно определеното ѝ ниво на компетентност, да речем второ. В предложения от НЗОК „договор“, обаче се посочва, освен намаления брой легла и по кои клинични пътеки ще приема отчети. Така в горния пример с осемте клинични пътеки, касата определя, че ще се работи по две от тях, въпреки, че болницата има легла и отговаря на изискването за изпълнение на осемте. Мотиви или обяснение, за това защо не са включени всички заявени пътеки и как точно са избрани двете от тях липсват.   
Цялостната картина придобива следния уродлив вид:
Цитираната в горния пример болница има издадено разрешение за дейност, в което е посочено, че има 10 хирургични легла – II ниво на компетентност. На тези десет легла, болницата, според медицинския стандарт и изискванията на НРД може да извършва лечение по 8 клинични пътеки.
Здравната каса сключва договор за 5 легла по 2 клинични пътеки.
Така тази болница, която има капацитет и отговаря на всички изисквания да лекува десет болни едновременно, сега по договора с НЗОК ще може да лекува най-много 5 и то само, ако са по 2 от всички 8 възможни пътеки. Повече от половината от разкритите 10 легла ще бъдат празни през цялата година.
Според МС по хирургия, за да отговаря на II ниво на компетентност, отделението трябва да има назначени 6 лекари, от които поне 4 със специалност. Какво ще правят по цял ден тези 6 лекари с двама - трима, до най-много 5 пациенти не се знае. Как ще си изкарат заплатите, как ще си поддържат квалификацията също.
Знае се, обаче че ако в края на годината не докаже, изисквания от МС по хирургия, минимален брой операции от всеки вид, болницата ще загуби даденото ѝ ниво на компетентност.
При тези двойни лимити на обема дейност, касата може да предостави каквито си иска лимити на месечните плащания, защото болниците по никакъв начин не могат да ги изпълнят.
Знае се също, че при тези двойни лимити на обемите, плюс лимит на месечните плащания, пациентите ще доплащат повече, отколкото до сега. Колко точно, ще се разбере скоро.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up