Понеделник, Юли 06, 2020

gosho

Отворено писмо от д-р Георги Тодоров, относно изявленията на д-р Стоян Сопотенски по медиите, в подкрепа на събирането и регистрирането в болниците на пациентите, чрез пръстови отпечатъци.

Уважаеми представители на медиите,
Уважаеми колеги,

 

Председателят на контролната комисия на БЛС си позволи пред цяла България в предаването от 17.09.2016г по БТВ, а по-късно, в портала Здравенет и в противовес с позицията на нашата организация – Българския лекарски съюз да се обяви в подкрепа на действията на НЗОК за използването на пръстовите отпечатъци на съгражданите ни, при постъпване в болница.
Това представлява грубо погазване на решенията на 65-я събор на БЛС, където с огромно мнозинство, съсловната ни организация отхвърли използването на пръстови отпечатъци, като метод за достъп до болниците, а и до медицинска помощ изобщо. Принципно, аргументирано и с граждански ангажирана позиция.
Явна е подкрепата на д-р Сопотенски, за налагащите се практики от НЗОК и МЗ, а аргумента му е: че има редовно пациенти – фантоми в болниците. Досега недоказани от никого, камо ли от правоохранителните органи. Българските лекари не са крадци и мошеници, ако сред тях има такива, отговорната власт следва да ги посочи, да ги разобличи и да ги подведе под отговорност, съгласно законите. Такива действия обаче нито МЗ нито НЗОК са направили досега, случаите са единични и отдавна известни, нови няма! Политическото ръководство на МЗ, стигна до там, да ни обяви за крадци и през реклама в национална медиа и да убеждава пациентите , че контролират с пръста си, разходите.
С изявлението си, явно д-р Сопотенски отхвърля съществуването на правовата държава, която всички се надяваме, че България е, затвърждава и съучаства в практиката на МЗ, а когато го прави в известното му качество на председател на основен орган на БЛС, явно се противопоставя и на позициите на събора и на УС на БЛС.
Подобна позиция не може да бъде подмината! Категорично се противопоставям на позицията на д-р Сопотенски. Практиката за събиране на пръстовите отпечатъци са най-сериозното , недоказано обвинение срещу лекарите, и погазват правата на гражданите, които лекарите разбира се, и като граждани, с особени умения и хуманнисти по призвание, следва да пазят!
Призовавам д-р Сопотенски да си преосмисли казаното от него. Ако остане на тези позиции, на които е досега, да си помисли има ли моралното право да бойкотира мнението на колегите си, представляващи БЛС и дали може да продължава да оглавява Контролната комисия на БЛС?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up