Неделя, Април 05, 2020

От 1 октомври всеки лекар, работещ в извънболничната помощ трябва да има собствен електронен подпис. До сега НЗОК изискваше nhifелектронен подпис само от лечебното заведение-юридическо лице, но не и от лекарите, работещи в него. Последните вече ще трябва да се подписват също, като физически лица. Няколко хиляди лекари ще се бръкнат за по 40 лева за електронен подпис.


Не е ясно какво цели с това ново изискване НЗОК. Тя например няма договор с отделните лекари от едно ДКЦ, а само с търговското дружество. Лекарите в това ДКЦ са наети на трудов договор и по силата на Търговския закон се представляват от Управителя. Дейността на самото търговско дружество е цялостна и неделима. Приходите от дейността са общи и се разпределят съгласно приетите правила и условията на сключените с работниците договори.
Каква работа има НЗОК да се бърка в тези отношения и има ли изобщо законово основание за това? Какво например би станало в хипотезата, че един или повече лекари откажат да подпишат отчета, защото например не им харесва шефа? НЗОК няма да плати на лечебното заведение, но такава ще ощети всички работещи в него, а не само недоволните, а те освен това не са само лекари.   
От друга страна лекарите в ДКЦ предоставят електронния си подпис, който е на физическо лице, на Управителя на дружеството за да завери отчетите. Това създава условия за злоупотреба от недобросъвестни лица.
Целта на електронните отчети поначало бе да улесни лекарите и да премахне ежемесечните опашки пред РЗОК за предаване на отчети. До днес електронните отчети, наистина улесняваха. От утре ще създадат нови проблеми.

Подобни статии

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up