Събота, Януари 23, 2021

Според медицинските стандарти отделенията се делят на три „нива на компетентност”. Целта на това разделяне е преди всичко финансова. Тези болници, stoj4oкоито имат най-високото 3-то ниво на компетентност могат да сключат договори за всички клинични пътеки по специалността. Тези, които са с най-ниското 1-во ниво, могат да сключат договор само за най-евтините пътеки.  


Нека погледнем разликата в „нивата на компетентност”, например в общия стандарт по хирургия, за да вникнем в технологията.
Основното различие в изискванията към „нивата на компетентност” са в броя на лекарите,  броя на операционните маси и операционните лампи. Да и лампите са включени, макар че за какво ви е операционна маса без операционна лампа и обратното? Естествено броят на лампите и масите съвпада.

изисквания на стандарта 1-во ниво 2-ро ниво 3-то ниво
брой лекари общо 3 6 10
брой лекари със специалност 2 4 6
брой операционни маси 2 3 5
брой операционни лампи 2 3 5

Има и допълнителни изисквания към отделенията с високото ниво. В болницата да има лаборатория по патология, микробиология, рентген, ехограф и ендоскоп. Те са допълнителни, защото дори да имате всички описани, ако сте назначили само двама лекари със специалност не можете да сте 2-ро или 3-то ниво на компетентност. Може да сте само първо.
В едно отделение например може да има двама лекари със специалност и единият от тях да е обучен и да има нужния опит да извършва резекция на панкреаса или черния дроб. Болницата, обаче не може да сключи договор с НЗОК по тези клинични пътеки, защото Медицинският стандарт не разрешава – няма необходимата бройка лекари и маси.
В друга болница може да има отделение с 10 лекари, от които 6 със специалност и нито един от тях да не може да прави операция на черен дроб или панкреаса. Тази болница, обаче може да сключи договор с НЗОК - Медицинският стандарт разрешава – бройката е налице.
Медицинският стандарт, макар да е издаден с цел повишаване на качеството, не държи сметка за най-важния елемент – качеството на човешкия ресурс.
Какво значение за хирургията има дали на територията на болницата има например лаборатория по микробиология? Никакво, защото при нужда, дейността може да бъде извършена от външна такава.
Какви са последиците за болницата и отделните лекари от прилагането на стандарта? В горния пример, ако болницата е извършвала операциите с двама лекари със специалност, след приемането на медицинския стандарт, за да върши същата работа ще са ѝ необходими 10 лекари, от които поне 6 със специалност. Ако приемем, че всички останали изисквания за лаборатории и апаратура са били налице и не се налагат инвестиции и нови разходи за персонал, само от назначените нови лекари, разходите за заплати и осигуровки ще нараснат няколко пъти.
И това не е всичко. Има обвързани изисквания с другите стандарти. Така например дори и да изпълните всички изисквания на стандарта по хирургия, може пак да не сключите договор за 3-то ниво, защото нямате реанимация от 3-то ниво или защото нямате разкрито спешно приемно отделение. За да сключите договор за реанимация на 3-то ниво пък трябва да имате разкрито отделение по съдебна медицина, не само по патология. И така нататък.     
Като теглим чертата се оказва, че за същата дейност, след приемане на медицинския стандарт, разходите на болницата са нараснали с 20-30, че и повече процента.  
Това са ненужни, административно наложени разходи.
Освен че разходите са нараснали, няма и резултат. Въведените с медицинските стандарти количествени изисквания, по никакъв начин не са допринесли за повишаване на качеството на медицинската помощ. Напротив, качеството може само да се влоши, защото завишените количествени изисквания няма да бъдат покрити от всички болници. Търсенето ще надвиши предлагането и конкурентната среда ще се влоши.
При фиксирана цена  на клиничната пътека, болницата има две възможности за покриване на административно увеличения разход:
Едната е да се увеличи оборота – да се приемат повече болни, но това може да стане само до рамките на лимита.
Другата е да се изисква допълнително доплащане от болния под някаква форма.
Така, резултатът от налагането на медицинския стандарт не е само влошаване на качеството на медицинската дейност, но и затрудняване на достъпа на пациентите до нея.
Медицинските стандарти, които в голямата си част са приети през 2010 година, са основната причина за силно нарасналите от тогава разходи на НЗОК за болнична помощ. Те са основната причина за огромните дългове на държавните болници и тежкото финансово състояние и фалитите на общински болници. 

Д-р С. Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  запознат · преди 1 години
  Това не са стандарти за качество. Стандартътъ за качество изследва процесите и достигането на желания резултат. Те се приемат с консенсус. Всеки знае, че така наречените медицински стандарти са количествени ограничения. Те бяха въведени през 2010-2011 година от първото правителство на ГЕРБ като инструмент, с който да се закрият общинските болници, защото прякото им затваряне, предизвика масови протести. Днес "стандартите" обслужват най-коримпираната клика в лекарската гилдия и няколко мастодонта на болничното здравеопазване.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Дид · преди 1 години
  Абсолютно вярно е написаното! Брой лекари не означава качествена медицинска помощ! Качеството на свършената работа зависи от способностите, знанията и компетентността на лекаря! Именно поради тези малоумни стандарти, измислена от някакви тариката в услуга на големите болници са причина за хаоса в здравеопазването! Дано се проумее от тези, които трябва да сложат ред!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  6666 · преди 1 години
  Защо се дали трибуна на този Ст. Кацаров - недодялан и като доктор и като политик, от години омръзнал на всички! Абсолютно плиткоумни и дебилни разсъждения! СТАНДАРТИТЕ СА ГАРАНЦИЯ ЗА КАЧЕСТВО !!!! Без тях ще започнат да ни оперират касапи и бръснари при мизерни условия по тавани и мазета! Разходите на НЗОК за болнична помощ нарастват главоломно защото съвременната медицина динамично става все по-високо технологична и все по-скъпа! Поддържането на постоянна и все по-висока квалификация на докторите също струва все повече пари! Ако искаме съвременна медицина трябват все повече пари, което ще рече: увеличаване на здравните осигуровки, нито един неосигурен, осигуряване на реалните заплати, тюмбелите/полиция, армия, държавни служители / да се осигуряват сами, здравните осигуровки да са на индивидуални партиди, защото солидарността на сегашния модел възпитава безотговорност към собственото здраве, който се лекува в чужбина да си плаща по техните цени........ НАРАСТВАНЕТО НА ДОПЛАЩАНЕТО ОТ СТРАНА НА ПАЦИЕНТА Е НЕИЗБЕЖНО, НЕ БИВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА, А ДА СЕ ПРИЕМА КАТО НЕЩО НОРМАЛНО .
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Димитър · преди 1 години
  Доктора политик е далече от истината.Защо не коментира възможностите на различните нива-там е истината,а не броя на лампите и масите.Ако му се налага операция къде ще я направи?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up