Вторник, Юли 14, 2020

новиниАкценти в медиите вчера и днес.


Спешно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще бъде свикан поради възникналия проблем в системата на ТЕЛК е акцентът в повечето медии. Това е основната към момента конкретна стъпка, набелязана в плана на имащите отношения към проблема институции, става ясно от съобщение на Министерството на здравеопазването. В него се посочва, че вчера в ресорното ведомство е проведена среща между министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, зам.-министрите Мирослав Ненков, Лидия Нейчева и Светлана Йорданова, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, както и зам.-министъра на МТСП Султанка Петрова. На срещата е обсъдена актуалната обстановка, засягаща дейността на ТЕЛК в страната, както и създалата се ситуация с отменените текстове на Наредбата за медицинската експертиза. Проведен е разговор с ресорния вицепремиер Валери Симеонов с цел спешно свикване на Тристранния съвет, най-вероятно следващия вторник, като по този начин ще бъде намерено временно решение за работата на ТЕЛК-овете.
Обещаният край на кризата в ТЕЛК се отлага, коментират от Нова телевизия. Днес се очакваше от МЗ да пратят конкретни инструкции на лекарите как да продължават работа, след като съдът отмени методиката за освидетелстване. Оказа се обаче, че здравните власти нямат законови правомощия да дават такива указания. В интервю за телевизията д-р Боряна Холевич казва, че към момента се издават експертни решения на хора за временна неработоспособност, на хора за помощни средства, отговори на писма на работодатели, обжалвани болнични листи и хора с едно единствено заболяване, при което не е необходимо да ползваме методиката за изчисляване на крайния процент. А междувременно десетки пациенти, които имат повече и трайни увреждания, отново си тръгват без решения и без надежда да получат навреме инвалидните си пенсии.

Медик от спешния център в Дулово е бит и наранен по време на дежурство, коментират в медиите днес поредният случай на агресия срещу лекари. Инцидентът станал в нощта срещу неделя, когато в центъра бил докаран пациент в критично състояние. Дежурният екип започнал веднага реанимационни процедури за спасяването му, но болният издъхнал в шоковата зала. Близки на пациента нахлули в медицинската зала и започнали да се разправят с дежурния екип. Един от мъжете строшил вратата на помещението и счупил витрината на медицински шкаф. Единият от медиците е тежко ударен и е със счупен нос.Полицията разследва случилото се, образувано е досъдебно производство. Работещите в Центъра за спешна помощ в Дулово ще подадат колективна жалба срещу агресията. Те са готови да напуснат и работа, ако не се вземат мерки за сигурността им. "Работим под напрежение и в намален състав. Обслужваме 28 населени места с една линейка", оплакаха се медици.

Здравната каса отново ще плаща сиропа Сандимун неорал за трансплантирани деца, съобщават от 24 часа. Той трябва да се пие непрекъснато, за да не отхвърли организмът новия орган. В аптечната мрежа сиропът ще е достъпен от 16 юни, когато НЗОК актуализира аптечния софтуер. Дотогава лекарството ще бъде отпускано срещу рецепта и без доплащане в аптека "Мина", обещаха от фирмата - притежател на разрешението за употреба, след разговор със заместник-министъра Лидия Нейчева.

190 лева, документи и мобилен телефон са отмъкнати от лекар, докато е бил в кабинета си във Варна, информират от вестник Телеграф. Извършителят е 29-годишен варненец, известен на МВР, който ударил лекаря и отмъкнал ценностите му. Докторът подал сигнал в полицията, откъдето бързо издирили грабителя и го задържали за 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство, допълват от вестник Труд. В същото печатно издание четем още за дарената на болница "Пирогов" първа в страната специализирана линейка за новородени и деца. Дарението е на стойност 150 хил. лв., а сумата за него е събрана в рамките на кампанията "Да оставим следи", организирана от сдружение "Кауза". В нея се включиха 40 български звезди, които позираха пред обектива на Велислава Каймаканова. Фотографиите бяха продадени на търг и така се събра сумата, необходима за детската линейка

В писмо до медиите неправителствени организации и адвокати информират, че ще съдят общината за бездействието и заради високите нива на замърсяване на въздуха в София, пишат във вестник Дума. Колективният иск е подписан от организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип-2" и Център за независим живот. Към ищците се присъединиха и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Организациите са обединени под името "Група за чист въздух". Според тях в периода 2015/2017 г. въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици от Столичната община не са предприели никакви мерки, за да предпазят населението от замърсяването. По думите им София е управлявана в продължение на две години и без приета стратегия за справяне с проблема.
Организациите очакват от Софийския градски съд да установи дали и колко Столичната община е навредила чрез бездействието си на жителите на София в периода от 2015 до 2017 г., както и да я задължи да предприеме незабавни компенсиращи мерки. "Ако успешно осъдим общината по този иск, това ще даде право на всички потърпевши от мръсния въздух на свой ред да завеждат дела на база подобно решение", обясняват от "Група за чист въздух".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up