Вторник, Февруари 25, 2020

ускорителСлед одит на Международната Агенция Атомна Енергия (МААЕ), чието седалище е във Виена, проф. Веселина Първанова, началник на Клиниката по лъчелечение в УСБАЛО обясни, че новите ускорители и прилагането на брахитерапия в Университетската специализарана болница по онкология в София удължават живота на онкоболни пациенти. Апаратурата повишава лечебните резултати и това води до 40% по-висока преживяемост при хората с рак, която е сравнима с тази в страните в Европа, съобщават от вестник Труд. Проверката показа, че линейните ускорители в лечебното заведение са изключително прецизни.

При нея в УСБАЛО бяха доставени и облъчени с пълна доза детектори от МААЕ. Измерените във Виена резултати показват разлика едва от 1% при приемливи ±5%.
В лъчецентъра има три линейни ускорители, системи за рентгентерапия и брахитерапия. Той е единственото място в България, където се извършва томотерапия. Благодарение на това вече няма листи с чакащи с месеци пациенти, а качеството на лечение е много високо.
От началото на годината до октомври през Клиниката по лъчетерапия са преминали 1846 болни, като до края на годината се очаква броят им да достигне 2500. Досега 1656 души са провели лечение с най-съвременни техники - перкутанно лъчелечение на линейни ускорители и рентгентерапия.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up