Събота, Януари 23, 2021

диабетДнес на пресконференция в БТА ендокринолозите проф. Анна-Мария Борисова и проф. Цветалина Танкова заявиха, че 2 млн. жени годишно умират заради заболявания, свързани с диабет. Сърдечно-съдовата смъртност, свързана с диабет, е повече при жените, отколкото при мъжете, информират от novini247.com. През 2015 г. в света има над 415 млн. диабетика, като половината от тях са жени. По повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, кампанията е под надслов "Жени и диабет - нашето право на здраво бъдеще". От днес започва и Националната информационна кампания "Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!".

Проф. Анна-Мария Борисова обясни, че тези заболявания са 10 пъти по-тежки при жените, отколкото при мъжете. 40% от жените под 30-годишна възраст имат диабет.
„16% от бременните жени имат някаква форма на повишена кръвна захар, отчита статистиката у нас. Това е равно на усложнения на бременността, риск за живота и здравето и на майката, и на плода“, заяви проф. Борисова.
Няма официална статистика колко от бременните жени в България имат диабет, тъй като не всички са се изследвали, признаха ендокринолозите. Те припомниха, че до шестия месец бебето няма собствена щитовидна жлеза и тиреоидните хормони идват само от майката, за това всяка бременна трябва да си изследва щитовидната жлеза.
Според проф. Цветалина Танкова около 10 - 13% от бременните жени с диабет са били болни и преди да забременеят. Тревожна е цифрата на бременните с асистирана репродукция - висок процент от тях имат диабет. Жените в България много често раждат над 30-годишна възраст и това също е сред рисковите фактори.
„Най-важно за здравето на бременната с диабет е екипният подход на медиците - да си взаимодействат офталмолог, медицинска сестра, гинеколог, ендокринолог. Бременната жена с диабет трябва де се лекува само с инсулин по време на бременността. От миналата година се реинбурсират инсулиновите помпи“, припомни проф. Борисова.
„Важно е да се въведе Национална правителствена програма за мониторинг на незаразните заболявания, включително и диабет. В света има епидемия от затлъстяване, а то води към диабет. Наше е правото на здравословно бъдеще - и за майката, и за създаване на здраво поколение“, каза още проф. Борисова.
През 2012 г. недиагностицираните диабетици са били 30%, а през 2017 г. те са вече 50%. Половината от хората с предиабет са станали диабетици 5 г. по-късно, обясни специалистът. В света половината от диабетиците не са диагностицирани, у нас - между 30 и 50% от диабетно болните не знаят, че имат диабет. Захарен диабет тип 2 е самостоятелен рисков фактор за сърдечна недостатъчност.
У нас 33% от населението има затлъстяване и 37% страда от наднормено тегло. Това е предпоставка за нарушение на мазнините в кръвта. Диабет и затлъстяване вървят ръка за ръка, предупреждават лекарите.
65% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдовите заболявания. Ние сме първенец в Европа по този вид смъртност. Докато сърдечносъдовата смъртност в Европа намалява, у нас тя намалява с много по-бавни темпове, отколкото в другите страни.
Лекарите препоръчват всеки човек да погледне рисковите фактори за развитие на диабет и да си отговори дали има някой от тях. Този въпросник е задължително да бъде прегледан от бременните. Сред рисковите фактори са фамилна обремененост, високо кръвно, анамнеза за репродуктивни неудачи, асистирана репродукция, жени, родили дете над 4 кг, жени с кистозни яйчници - наличието само на един рисков фактор води тази бременна жена до диабет.
„65% от хората с диабет умират от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Ако човек има само диабет и няма други заболявания, то неговият живот е с 6 г. по-кратък“, каза проф. Танкова.
Когато искаме да контролираме диабета, трябва да следим и артериалното налягане, и теглото, заявиха ендокринолозите и препоръчаха лицата с диабет да се хранят здравословно и да имат активна физическа дейност.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up