Понеделник, Май 25, 2020

апаратВ открито писмо до министъра на здравеопазването, здравната комисия и комисията по бюджет и финанси в парламента, управителя на НЗОК и председателя на БЛС, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заявяват несъгласие с предложена промяна в Закона за здравното осигуряване, касаеща начина на заплащане на таксата за посещение при лекар от хората, навършили пенсионна възраст и упражнили правото си на пенсия.

„Припомняме, че тези здравноосигурени лица заплащат 1.0 (един) лв. при посещение при лекар, а остатъкът от 1.90 лв. се покрива от държавния бюджет. Изплащането на дължимата разлика от 1.90 лв. за извършената дейност до момента се осъществява на основание на отчетените в РЗОК/НЗОК амбулаторни листи, подадена спецификация и накрая фактура за получената сума и то със закъснение от около 1 до 2 месеца. Отчитането на номер на издаван касов бон за платена от здравноосигуреното лице част от таксата в размер на 1.0 лв. не може да бъде основание за изплащане на разликата, тъй като източниците на финансиране са различни и отчетената сума е различна. Освен това, лекарят може и да не получи заплащане от здравноосигуреното лице или самият той да не поиска такова, което не освобождава държавата от поетия ангажимент да заплати разликата. Единственото основание за изплащане на разликата от 1.90 лв. от дължимата такса са отчетената чрез амбулаторните листи извършена дейност в полза на пациента“, пишат от НСЧПЛБ.

Според личните лекари предложената промяна за представяне и на отчетен документ с номера на касовия бон, издаден след преглед на пенсионер освен досегашната документация, за да си получат парите от здравната каса, ще доведе до допълнителна бумащина, както и до неизплащане на дължими суми за извършена дейност на фона на рестриктивния бюджет.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up