Сряда, Юли 08, 2020

0000235177 article3Здравното министерство и НЗОК дължат близо 4 милиона лева за последното четиримесечие на миналата година на лекарите от извънболничната помощ за разликата между нормалната потребителска такса и намалената такса, плащана от пенсионерите. Това съобщи за БНР доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.
„Това създава напрежение сред моите колеги, което мога да твърдя, че в последните дни особено започва да нараства, така ескалира, което не е добре. Винаги съм твърдял, че за да бъдат добре пациентите, трябва да бъдат добре лекарите“, заяви той.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изпратило писмо до здравния министър Кирил Ананиев, в което се казва, че идентична е ситуацията с дължимите суми по Национални програми за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка и ротавирусните инфекции.

По повод писмото на Сдружението на общопрактикуващите лекари, че не са им преведени за последните 4 месеца разлики от потребителската такса за пенсионер, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че са превели към Здравната каса всички заявени трансфери за потребителската такса при общопрактикуващите лекари до ноември миналата година. Общите трансфери към касата са 24 млн. лева, като за доплащане на разликата в потребителската такса за пенсионерите сумата е 15 400 млн. лева. През месец януари 2018 г. Министерство на здравеопазването е извършило плащане в размер на 6 738 553 лева за извършена медицинска дейност през месеците октомври и ноември 2017 г., в т.ч. сумите за потребителска такса по чл. 37, ал. 6 от Закона за здравното осигуряване - в размер на 4 665 219 лева. Министерството е направило и всички трансфери за ваксини за рак на маточната шийка и за лечение на ротавирусните гастроентерити.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up